Православната църква отбелязва Водици
Православната църква отбелязва Водици / снимка: Дарик - Благоевград, Десислава Янкулова, архив
Православната църква отбелязва Водици
36774
Православната църква отбелязва Водици
  • Православната църква отбелязва Водици

На днешния 5 януари Православната църква почита празника Водици. В деня преди Богоявление в храмовете се извършва Велик водосвет, който е най-тържественият водосвет през годината, разказва секретарят на благоевградската църква "Въведение Богородично" - Аделина Стефанова.

Чрез този водосвет се освещават всички води. Водата е символ на живота, на очистването. Осветената вода се превръща в средство за духовно пречистване, освещаване и телесно изцеление.

Част от осветената на Богоявление вода, наречена "аязмо", се запазва от вярващия християнин през цялата година. От нея се дава да пият за здраве на болни или на хора, които постят, вместо причастие през първата седмица на Великите пости.

На този ден се извършва един много хубав ритуал, наречен "Ладувване", напомня Аделина Стефанова. Изпълнява се или на 2-3 или на 5-6 януари. Обичаят е разпространен предимно в Северна България или Средногорието.

В Софийско е известен като "Топене на пръстени". Участващите в обряда са само момичета. Момите пускат в котле с мълчана вода китки с пръстени по време на хорото на мегдана. Някои оставят котлето да пренощува под трендафил. На другата сутрин една мома, наречена "буля", вади китките и всеки нарича пръстена за близка или по-далечна женитба, за момък, за късмет.