Почетоха Джовани Фалконе
Почетоха Джовани Фалконе / Дарик - Благоевград, архив

За поредна година в Благоевград почетоха италианския магистрат Джовани Фалконе, показно убит през 1992 година от мафията.

Церемонията, организирана от Общинския съвет по наркотични вещества в града, се проведе пред мемориалната плоча на Фалконе, намираща се на сградата на Съдебната палата в Благоевград.

Председателят на Окръжен съд Катя Бельова, Теменужка Любенова, Христина Шопова, директор на "Хуманитарни дейности" в Общинската администрация, полицаи и общественици поднесоха цветя в знак на почит към делото на италианския магистрат.

Джовани Фалконе е италиански прокурор, известен борец срещу мафията в Сицилия.

След дълга и забележителна кариера той е убит през 1992 г. от сицилианската мафия, заедно с жена си и трима от своите телохранители, на магистралата край град Капачи.

Неговият живот е подобен на този на най-близкия му приятел Паоло Борселино. И двамата прекарват детските си години в бедни предградия на Палермо. И въпреки, че повечето техни връстници израстват като мафиоти, двамата остават от другата страна на барикадата, като прокурори. За съжаление и двамата биват убити от мощни бомби в колите си в разстояние от няколко месеца.

Като признание за своите неуморни усилия и саможертва в разследванията си, те са наградени от италианското правителство през 1992 година.