Откриват Археологическия парк в Сандански
Откриват Археологическия парк в Сандански / Община Сандански - пресцентър

Утре от 11:30 ч. в двора на Епископската базилика на Сандански ще се състои официалното откриване на туристическа атракция Археологически парк – Сандански, създадена в рамките на проект „Сандански – зората на ранното християнство” по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013” на обект „Епископска базилика” – част от Археологически парк – Сандански. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

Археологическият парк в Сандански е безценен паметник на културно-историческото наследство на България. Паркът включва разкритите до момента ключови археологически обекти Епископска базилика, Раннохристиянски комплекс и базилика на епископ Йоан. Епископският комплекс с базиликата, баптистерията и мартириона е уникален по своя план, архитектура, стенописи и мозайки.

Очаква се на тържественото събитие да присъстват премиерът Бойко Борисов, зам.-министърът на МРРБ Деница Николова, Негово Високопреосвещенство - Неврокопски митрополит Серафим, областният управител Бисер Михайлов, кметовете на общините Благоевград, Петрич, Разлог, Банско, Гоце Делчев и Кресна, народният представител Атанас Стоянов, общински съветници, представители на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в община Сандански и много жители и гости на курортния град.

На откриването ще присъства и цялото общинско ръководство на Сандански, заедно с кмета Кирил Котев.