Общинският съвет да реши бъдещето на операта, предлага Паскалев
Общинският съвет да реши бъдещето на операта, предлага Паскалев / снимка: Дарик - Благоевград, Десислава Янкулова, архив

Благоевградските общински съветници да вземат решение за бъдещето на Камерната опера в града, предлага кметът Костадин Паскалев. Според мен в Общинския съвет трябва да се проведе "тежка" дискусия дали да се запазят културни институти, половината от състава на които е приходящ от София и които са без осезаемо културно присъствие в Благоевград, коментира Паскалев пред журналисти.

Независимо от писанията на един или друг неуспешен ръководител, в проектобюджета за 2011 г. е предвидено цялоство финансиране на дейността на операта, допълни градоначалникът.

Паскалев обяви, че ще предложи на Общинския съвет да гласува 150 000 лв. от общинския бюджет за Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград. Той напомни, че през миналата година дейността на театъра е била подпомогната от Общината с 50 000 лв.

600 000 лв. е миналогодишният бюджет на благоевградския театър. Министерството на културата отпускаше по 20 000 лв. месечно или 240 000 лв. за цялата година, което е по-малко от половината от заложените пари, обяви кметът на Благоевград.

Ще предложа на съветниците да гласуват финансиране от 150 000 лв. за тази година, а оттам-нататък ръководството на театъра и творческият състав ще имат ангажимент да осигурят необходимите им средства, за да поддържат театъра жив и работещ, каза още Паскалев.