Незаконни постройки в Гърмен пред събаряне
Незаконни постройки в Гърмен пред събаряне / снимка: Дарик-Благоевград, Любима Калпачка

Проверка по заповед на министъра на МРРБ във връзка с издадени 119 заповеди за събаряне на незаконни постройки в Община Гърмен.

Областният управител Костадин Хаджигаев изпрати заместника си Бисер Михайлов на проверка в Община Гърмен по заповед на регионалния министър Лиляна Павлова.  Зам.-областният управител посети ромския  квартал "Кремиковци".

Издадени са 119 заповеди за събаряне на незаконно изградени постройки върху общинска земя там. След като се запознаха с проблемите на хората, които са в тежко финансово положение, комисията, ръководена от зам.- министъра на МРРБ Николона  Николова и  Бисер Михайлов, проведе заседание в Гърмен.

За съжаление единственото, което е направено от общината е заснемане на имота, като в този план са посочени незаконните постройки, информират от Областната администрация.

След обсъждане бяха набелязани две основни мерки - да бъде изработен Подробен устройствен план и въпросният общински имот да бъде вкаран в регулация. Ангажимент за изпълнение на тази мярка пое кметът на Община Гърмен  Ахмед Башев. На второ място се предвижда да бъдат изготвени проекти на типови къщи. След като бъде изработен подробният устройствен план, да се кандидатства по ОП „Регионално развитие” за финансиране и изграждане на общински жилища. Във връзка с това със съдействие на Областна администрация Благоевград следващата седмица ще се проведе среща с министъра на  управлението на средствата от ЕС – Томислав Дончев за техническо уточнение и план за изпълнение на начертаните задачи.

Имайки предвид огромното социално недоволство, което би предизвикало събарянето на тези иначе опасни постройки, засега няма да бъде предприето действие по събарянето им.

Комисията се ангажира да положи максимални усилия за бързото разрешаване на този наболял социален проблем.