Настояват за незабавно спиране  добива на инертни материали от река Струма
Настояват за незабавно спиране добива на инертни материали от река Струма / снимка: Областна администрация, архив

Общественият съвет в Благоевград настоява за незабавно спиране на добива на инертни материали от коритото на река Струма.

След извършена проверка по сигнали до Обществен съвет е констатирано, че добивът е заел застрашителни размери,фирми добиват там където им попадне дори и извън терените на концесии и разрешителни.Такъв е примерът с фирма „Агромах”, на която са наложени санкции и съставени множество констативни протоколи най-вече в района на с.Бучино което е отразено и в годишния доклад на Басейнова дирекция.Подобен е и случаят с друга фирма, която добива в местността „Бистраците”  и по цялото поречие на р.Струма. (по данни от концесионните договори в района добива фирма „Бистрица” ЕООД), се пише в писмо до медиите.

Подкопани са устоите на мостовете по р.Струма, а причината е нарушеното речно корито от добива на инертни материали.Фирмите получават разрешително за добив ,но последващия контрол явно не е достатъчен. Работи се на по-голяма дълбочина, сваля се нивото на реките и така се подкопават устоите на мостовете.
По официални данни нивото на р.Струма е спаднало с 2-3 метра именно заради добива на инертни материали.

Относно взетото на вчерашната сесия на ОБС-Благоевград решение, касаещо фирма "Агромах" за отдаване на концесия за добив на инертни материали при местността Полето в границите на община Благоевград, Обществен съвет ще настоява за отмяна на това решение пред всички възможни институции.

Обществен съвет-Благоевград настоява и за създаване на пълен публичен регистър на всички разрешителни за ползване на воден обект с цел добив на баластра, изземане на наносни отложения и т.н. В регистъра ясно и точно да се посочват всички основни параметри, като носител на разрешителното с точно наименование, адрес,телефон за контакт, количества, срокове и други атрибути.

Към исканията си съвета ще внесе и няколко предложения за промяна в Закона за водите които да коригират така създалата се ситуация.