Над 400 000 лв. откраднати от банков трезор в Гоце Делчев
Над 400 000 лв. откраднати от банков трезор в Гоце Делчев / netinfo

Банков трезор в Гоце Делчев е намерен разбит, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за обира е подаден вчера от Христо Танчев - управител на банковия офис, който се намира на ул. "Търговска" в Гоце Делчев. Самата кражба е станала между 9-и и 15-и юли - периодът, в който никой от служителите на банката не е влизал в помещението, уточниха от вътрешното ведомство. По първоначални данни трезорът е собственост на „Първа инвестиционна банка".

След употреба на специални средства извършителите са влезли в трезора през съседно помещение, което не е собственост на банката, чрез отвор в тухлената стена. Сигнално-охранителната техника е била заглушена. Разбити са осем от общо 132 касети, съхранявани в помещението, поясниха от Областната дирекция на МВР - Благоевград. Предстои да се уточни съдържанието на въпросните касети по данни на собствениците им.

От проведените разговори с клиентите на банката, ползвали касетите, е  установено, че са откраднати около 166 000 евро и 90 000 лв. Криминалисти са прегледали записи на охранителни камери, от които става ясно, че обирът е извършен през почивните дни.

Назначени са необходимите експертизи и процесуално-следствени действия за установяване на извръшителите. По случая в Районното управление на МВР е образувано полицейско дознание и е сезирана прокуратурата.

Преди месец полицията е извършила проверка на клона и е постановила да бъдат монтирани датчици, които да реагират на вибрации. Предписанието обаче не е било изпълнено от банката до момента на обира.