Над 160 ученици на национално състезание  в VII  СОУ
Над 160 ученици на национално състезание в VII СОУ / снимка: Община Благоевград

За шеста поредна година, от днес до 23 март Седмо СОУ „Кузман Шапкарев” провежда най-утвърденото в страната Национално състезание по ИТ. Съорганизатори на проявата са ЮЗУ „Неофит Рилски“, Община Благоевград и РИО Благоевград.  Ежегодно форумът се провежда под егидата на Съюза на математиците в България.

Три дни в залите на училището, младостта, таланта и знанието на нацията ще творят и мерят сили в най-динамично развиващата се област - дигиталната, с ясното съзнание, че бъдещето на страната ни е в техни ръце. В състезанието по традиция участват над 160 ученици от най-добрите и утвърдени училища в 25 града, от всички краища на България, които ще се състезават в следните направления и категории: V – VІІI клас: уеб сайт;  компютърни презентации; мултимедийни клипове; групов проект.
IX – XII клас:  уеб сайт; мултимедийни клипове; самостоятелни компютърни приложения; интернет приложения.

Теми на състезанието за годината са: „Моят роден край - познат и непознат”,  „Моят дигитален свят”,  „Непознатите откриватели”, „Етнографски области - знаци на паметта” и „Зелена планета“.

Участниците ще бъдат журирани от компетентно жури - университетски преподаватели, водещи специалисти в областта на информационните технологии, природните и обществени науки, автори на учебници и учебни помагала.
Изключително стимулиращ e наградният  фонд, като най-авторитетната награда е прием на студенти без конкурсен изпит в Югозападен  университет „Неофит Рилски” за най-добре представителите се в направление 9-12 клас.

Тази година младите таланти ще работят и в двата нови компютърни кабинета с терминални решения на компютри от висок клас.

Състезанието ще се открие днес от 18.00 ч. в залата на Драматичен театър”Никола Вапцаов”, Благоевград с мултимедиен спектакъл под надслов „Бъдеще, наука и технологии”, каквато е и глобалната тема на годината на Шестото национално състезание по информационни технологии – Благоевград - 2014.