Математическата гимназия отбелязва 100 г. от рождението на своя патрон
Математическата гимназия отбелязва 100 г. от рождението на своя патрон / netinfo
Математическа гимназия в Благоевград днес отбелязва 100 години от рождението на патрона на училището - Сергей П. Корольов, конструктор на ракетно-космически системи. По случай юбилея ще бъдат изнесени кратки беседи в часа на класния ръководител. Освен това, училищното радио е подготвило празнична програма, уточниха от ръководството.

Сергей Павлович Корольов е роден на 12 януари 1907г. Под негово ръководство през 1933-1946 г. са създадени балестични и геофизични ракети, ракети-носители и пилотираните космически кораби "Восток" и "Восход", с които за първи път в историята е извършен полет на човек в Космоса и е осъществено излизане на човек в космическото пространство. Осъществени са изстрелвания на изкуствени спътници на Земята и Слънцето.

Сергей Корольов е създателят на съветското стратегическо ракетно оръжие със среден и междуконтинентален обсег и основоположник на практическата космонавтика. Неговите конструкторски разработки в областта на ракетната техника имат изключителна важност за развитието на съветското ракетно въоражение, а в областта на космонавтиката имат световно значение - счита се за бащата на съвеската космическа програма.