Кметът на Банско договори сътрудничество с посланици на шест държави
Кметът на Банско договори сътрудничество с посланици на шест държави / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова
Кметът на Банско договори сътрудничество с посланици на шест държави
38705
Кметът на Банско договори сътрудничество с посланици на шест държави
  • Кметът на Банско договори сътрудничество с посланици на шест държави

Посланиците на шест държави от бившите съветски републики са на двудневно посещение в Банско по покана на градоначалника Александър Краваров. На работен обяд в хотелски комплекс в курортния град дипломатите от Беларус, Украйна, Азербайджан, Казахстан и Молдова договориха с кмета бъдещо сътрудничество в областта на туризма. По-късно към делегацията се присъедини и руският посланик Н. Пр. Юрий Исаков.

Посланикът на Украйна Н. Пр. Виктор Калник обяви, че благодарение на усилията на кмета на Банско за опростяване на процедурите по издаване на визи, през последната година и половина украинските туристи в България са се увеличили с 30 %.

"Всички се надяваме в бъдеще визовите ограничения да отпаднат напълно и туристическия поток на наши граждани към българските курорти да нарасне, а също и да се задълбочи сътрудничеството между двете държави в областта на икономиката, туризма и културата", посочи украинският посланик. По думите му ако визите отпаднат туристическият поток към България ще се увеличи три пъти.

Н. Пр. Калник отбеляза, че бизнесът в Украйна проявява интерес към недвижимите имоти, хазартния бизнес и хранително-вкусовата промишленост в България.

"Целта на визитата е да запознаем посланиците с възможностите, които предлага Банско не само като зимен курорт, но и като атрактивна културно-историческа дестинация", заяви кметът Александър Краваров.

Градоначалникът изтъкна пред гостите, че през този зимен сезон най-голям е броят на туристите в Банско именно от страни от бившите руски републики. "През 2000 г. най-крупните инвестиции в града бяха също от тези държави, а в момента над 200 апартамента в Банско са закупени от инвеститори от Украйна, Русия и Беларус", изтъкна градоначалникът.

Краваров изрази надежда в бъдеще взаимоотношенията между Банско и бившите съветски републики да се разраснат и в сферата на културата и спорта.

Чуйте още в звуковия файл