Кметове от Неврокопско искат приходите от добив на подземни богатства да влизат в общинските хазни
Кметове от Неврокопско искат приходите от добив на подземни богатства да влизат в общинските хазни / netinfo
За облекчаване на процедурите по издаване на разрешителни за добив на подземни богатства, настояха кметовете на Сатовча и Гърмен по време на среща с националния омбудсман Гиньо Ганев, експерти от министерствата на регионалното развитие и благоустройството и околната среда и водите, Държавната агенция по горите, РИОСОВ – Благоевград и служители на РПУ - Гоце Делчев.

Според Арбен Мименов и Ахмед Башев са наложителни промени в Закона за подземните богатства, като в тях се предвидят конкретни срокове за изпълнение на отделните процедури, необходими за получаване на концесия. Зад позицията им застана и главният секретар на Българската минно-геоложка камара Петър Петров, според когото минимум 50 % от приходите от концесиите трябва да остават в съответните кметства, а не както е в момента – 30 %.

По информация на началника на отдел “Търсене, проучване и добив” в Дирекция “Концесиониране” на МРРБ, за 2007 г. приходите за община Гърмен само от една концесия са в размер на 3 500 лв., а за държавния бюджет – 7 000 лв.

По време на дискусията за проблемите с незаконния добив на подземни богатства, която се състоя в община Сатовча, бяха изложени исканията на местните власти да не бъдат изолирани от процеса по предоставянето на концесии на тяхна територия.

Кметовете на общините търсят подкрепата на институциите за намирането на възможност за узаконяването на добива, както и задължителното съгласуване с местната власт на намеренията за търсене и проучване на територията на съответните общини.

Според директора на Държавна дивечовъдна станция “Дикчан” в Сатовча Пламен Поюков всички фирми, които се занимават с подобна дейност предпочитат да си плащат, отколкото дейността им да бъде незаконна.

По думите на кмета на Гърмен Ахмед Башев пък дейността по добив на баластра става все по-нерегламентирана и по този начин хората работят през нощта.

Позицията на омбудсмана Гиньо Ганев беше изразена от директора на Дирекция „Жалби и сигнали на граждани” Росица Тоткова, а именно – желание за трайно решаване на проблема в района с общите усилия на всички отговорни институции.

След като проверката за нерегламентиран добив на подземни богатства на територията на общините Гърмен и Сатовча, направена по инициативата на омбудсмана Гиньо Ганев преди дни, привлече вниманието на отговорните институции, Тоткова предложи в кратък срок в администрацията на омбудсмана да бъдат изпратени всички предложения на кметовете и на министерствата за преодоляването на проблема с незаконния добив на подземни богатства в региона.