Камбитов и Смиленов празнуваха с ромите
Камбитов и Смиленов празнуваха с ромите / Пресцентър
Камбитов и Смиленов празнуваха с ромите
63217
Камбитов и Смиленов празнуваха с ромите
  • Камбитов и Смиленов празнуваха с ромите

На ромски кметът на Благоевград Атанас Камбитов отправи поздрав към съгражданите си за Международния ден на ромите – 8 април.

Градоначалникът откри XV Международен фестивал на ромската песен в зала "Пейо Яворов". Под бурните аплодисменти на препълнената зала, той пожела на присъстващите да бъдат живи, здрави и от Бога благословени.

"Слънцето е едно за всички и трябва единно да се работи за бъдещето на общината и добрите отношения в нея", каза Камбитов и наблегна на факта, че образованието е изключително важно и без него по–трудно ще могат да се  реализират талантливите деца, тъй като "сред общността са едни от най-добрите танцьори, музиканти и певци.

Поздрав към ромите в Благоевградско отправи и заместник-кметът Валери Смиленов, който също акцентира върху образованието, като припомни неговата значимост в развитието на всеки човек. Той бе категоричен, че интеграцията е важна, но интеграцията в образованието е още по- важен процес, който трябва да бъде извървян.

Главеният специалист по "Етнически и интеграционни въпроси" Елка Спасова припомни и историята на ромите, които  през 1971 година в Лондон, организират първия Конгрес на Международния ромски съюз. На него са приети ромският химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен "Джелем, джелем" (Бродих, бродих), написана от сърбина Жарко Йованович, а ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо и зелено, символизиращи небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото.

"Община Благоевград работи и в още едно направление за интеграция и социализация на ромските деца. Това е съвместен проект между общината и СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски”, който има за платформа мотото "Учим и се забавляваме заедно", каза Спасова.

Проектът включва клубове по танци, традиции, които имат за цел да научат учениците на толерантност, търпимост и опознаване на културата на другите. На фестивала, клубът по танци с ръководител Адриана Вълкова представи букет от ромски танци.

Музикалната част от програмата на XV Международен ромски фестивал започна с химна на ромите „Джелем, джелем”, в изпълнение на известния ромски певец Марко и продължи с изпълнения на „Беровски звезди”, оркестрите „Импулси”, „Ексел”, „Европа-бенд”, „Дупница-бенд”, „Ромско сърце” и  „Емо-бенд”.