Избраха Цар на виното в Коларово
Избраха Цар на виното в Коларово / Снимка: Читалище
Празникът Трифон Зарезан събра стотици жители и гости на петричкото село Коларово. Въпреки делничния ден и традиционната за община Петрич „пазарна сряда“, поляната пред казанджийница „Сиромашка радост“ на Андон Велчев отесня за жителите и гостите на Коларово, които празнуваха Трифон Зарезан.

„При този сняг и студ фактът, че сме тук показва, че у нас има топлина, която е не толкова от виното и ракията, а от силата на традицията“, подчерта в поздравлението си кметът на Коларово Атанас Гошев.

Председателят на общинския съвет в Петрич Георги Динев беше още по-лаконичен „Всеки делник е празник, когато има хора, които милеят за прадядовските традиции“, а общинският заместник-кмет по култура Илияна Попова допълни, че се радва да сподели един празник с двадесет годишно минало, пожелавайки му столетно бъдеще.

След отслужения водосвет за здраве и берекет енорийският свещеник отец Павел Милушев благослови „Бог и Свети Трифон да спомагат за богата реколта, та виното и ракията да преливат през годината“. Атрактивният ритуал на зарязването и тази година пресъздадоха „лозаря Трифон“ и „Свети Трифон“. В достолепната роля на лозаря се превъплъти секретарят на местното читалище „Яне Сандански – 1952“ Евгени Гоцков, а фолклористът Димитър Тренчев засия с „ореола“ на небесния закрилник Свети Трифон.

Стопанинът на селото Атанас Гошев и председателят на общинския съвет Георги Динев на свой ред зарязаха и благословиха коларовските
лозари.

Над 60 участници от с. Коларово, другите села на Подгорието, град Петрич и дори чак от далечния град Елин Пелин предоставиха свои мостри за безспорния хит на празника – конкурса за най-добри вино и ракия. Виненото журито, председателствано от Милчо Великов избра за „цар на виното“ Борис Анзов от село Коларово.

о еуфорията беше пълна, когато председателят на журито за най-добра ракия Георги Мицков обяви името на „царя“, който отново се оказа Борис Анзов. Това се случва за първи път във вече 20-годишната история на празника. Асистиран от „лозаря“, „светията“ и миналогодишната „царица“ на ракията Николина Великова, кметът Атанас Гошев короняса победителя с неизменните корони от лозови пръчки и бръшлян и останалите атрибути на царската власт – жезъл, скиптър от кратуна, медальон и грамота, изработени от Димитър Тренчев.

Подгласници на „царя“останаха Георги Илиев, Стоил Ръжданов, Николина Великова и 80-годишната ветеранка самодейка баба Мария Митова. Всичките те от село Коларово. „Царят“ и „придворните“ му бяха наградени и с по един комплект овощарски инструменти. Националноизвестната зурнаджийска група „Подгорски ритми“ на Мичо от село Яворница изтъка пъстрата музикална канава на Трифон Зарезан, а „царят“, „придворните“ му и останалите празнуващи пиха, пяха и виха кръшни и тежки хора до късна доба.