И Барак Обама сред кукерите в Благоевград
И Барак Обама сред кукерите в Благоевград / netinfo

Над 1500 кукери гониха злите сили в Благоевград днес, в рамките на шестото издание на маскарадния фестивал в областния център.

Началото на инициативата бе дадено точно в 10.30 часа от зам.-кмета на общината Валери Смиленов, а водещ на програмата бе актьорът Николай Кимчев.

Първата група в фестивала бе тази от село Лешко, следвани от кукерите от с. Зелен дол. Трети в дефилето бяха бабугерите от Предел махала, като тяхната група наброяваше 300 души. Центърът на града бе огласен от зурни и звъна на чанове.

Във фестивала взеха участие още групи от квартал "Грамада", „Плаж махала", 2-ри квартал, селата Лешко, Изгрев, Падеш, Покровник и други. Участниците в маскарада бяха преоблечени като младоженци, полицаи, мечки, лекари, попове, хлебари и др. Сред най-атрактивните бе участник, преоблякъл се като американския президент Барак Обама.

И Барак Обама сред кукерите в Благоевград
netinfo

Той пристигна на площада с лек автомобил и заобиколен от гардове. Заедно със сурвакарите на площада имаше десетки животни - магарета, кучета и гълъби. Всяка една от групите се отличаваше с атрактивни костюми, чудновати маски и интересни сюжети на игрите.

И Барак Обама сред кукерите в Благоевград
netinfo

Най-малкият участник във тазгодишния маскараден фестивал бе дете на 1,7 год. Организатор на традиционния Кукерски фестивал е Община Благоевград, която е подготвила и специални награди за най-добрите в различни категории. Идеята на кукерските карнавални игри целят чрез специални магически танци и страшните маски да бъдат уплашени и прогонени злите духове.