ГКПП Кулата и ГКПП Илинден са затворени
ГКПП Кулата и ГКПП Илинден са затворени / netinfo

Гръцките земеделски производители продължават протестите си с блокада на гръцко-българската граница. ГКПП Кулата и ГКПП Илинден са блокирани. Останалите два пункта на границата работят нормално, съобщават от Гранична полиция.

ГКПП Кулата остава блокиран от гръцка страна. Към 11.00 ч. на българска територия има 36 чакащи тира.

През нощта между 2.00 и 3.00 ч. на ГКПП Кулата са пропуснати 60 тира и 20 леки коли, чакащи на българска територия. Между 3.00 и 4.00 ч. са пропуснати около 80 автомобила, идващи от Гърция. От 4.00 ч. тази сутрин е спряно преминаването на автомобили с изключение на хуманитарни случаи.

В 11.00 ч. гръцки земеделци блокираха ГКПП Ексохи, съпределен на ГКПП Илинден. Заявено е, че блокадата на пункта ще продължи до 17.00 ч. за всички видове автомобили.

Останалите два пункта работят нормално, след като снощи в 22.00 ч. снощи ГКПП Капитан Петко войвода беше отворен за движение. От Гранична полиция припомнят, че автомобилите трябва да са оборудвани за пътуване при зимни условия. Днес на съпределния пункт Орменион гръцките гранични власти са върнали две коли без вериги.

Блокади на граничните ни пунктове от гръцките фермери имаше и вчера. В понеделник по разпореждане на премиера Бойко Борисов бяха предприети мерки за опростяване на пропускателния режим за български превозвачи на митническите пунктове на границата с Македония. Целта е улесняване на шофьорите и намаляване на последствията за тях от стачката на гръцките земеделци и блокирането на пътища около контролно-пропускателните пунктове. Агенция „Митници" е създала организация за поемане на по-големия трафик от товарни камиони през митническите пунктове на граничните пунктове „Гюешево", „Златарево" и „Логодаж".

Вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов имаше среща с гръцкия си колега Катерина Бацели, която изрази надежда, че проблемът с протестите на фермерите и блокадата на границата ни ще има решение до сряда.

МВР и Министерството на транспорта призовават българските граждани, превозвачи и фирми да се въздържат от пътувания до Гърция заради протестите на гръцките земеделци.

Гръцките фермери искат осигурени субсидии, гарантирани изкупни цени, намаляване на производствените разходи и замразяване на банковите им кредити.