Депутат представи Песни на високо от Долен и Сатовча
Депутат представи Песни на високо от Долен и Сатовча / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Под егидата на депутата от ГЕРБ Веселин Давидов в родното му село Сатовча бе представена книгата "Песни на високо от Долен и Сатовча" на Лъчезар Селяшки и изкуствоведа-музикант Тодор Узунов.

Книгата се посвещава на един изключителен феномен,, характерен за гоцеделчевските села Долен и Сатовча. Проследява се балканската одисея на този феномен, като се отправя поглед назад към етногенезиса на религиознообредните практики на славяните смолени, населяващи днешните територии на Русия, Украйна и Беларус.

"Акцентираме на част от истински стойностните неща в живота и преди всичко на приемствеността. Посланието ни към настоящите и идните поколения е всички заедно да съхраняваме нишката на фолклорното богатство и на цялостното културно-историческо наследство от Западните Родопи и Пиринския край. Уникалното многогласно пеене „на високо“ е фолклорната визитна картичка на този регион. То е нещо, с което България с право може да се гордее и занапред пред света. Написването на книгата-сборник и записването на диск към нея са крачка на отговорност, която се допълва и става пълноценнен процес чрез живата приемственост в лицето на днешните женски певчески формации от Долен и Сатовча", коментира народният представител Веселин Давидов.