Делегация от Брюксел посети Благоевград
Делегация от Брюксел посети Благоевград / пресцентър

Делегация от Брюксел посети Благоевград на път за Истанбул. Обиколката на осемчленната група е под мотото „Път – за диалог отвъд различията”. Обединена под името „Йорсала”, групата обикаля Европа, за да създаде пространство за сближаване на културни, религиозни и етнически различия.

В Благоевград делегация се срещна със зам.-кмета по хуманитарни дейности Валери Смиленов, съобщават от пресцентъра на администрацията. На срещата бе обсъден въпросът с действията на Община Благоевград за разширяване на туризма. "За община Благоевград е важно да се разпространяват традициите, да се постигнат иновации, да се заложи на образованието и развитието на града, за да задържим младите хора”, каза зам.- кметът Валери Смиленов.

Пътешествениците споделиха очарованието си си от България и Благоевград. Идеята на групата „Йорсала” е да извърви пътя от Брюксел до Истанбул – от столицата на Европа през Балканите до вратите на Изтока. „Вървейки, отваряме сърцето и душата си. Срещали сме най- различни хора и съдби и вярваме, че хората са добри”, споделят пътешествениците.

Те допълниха, че целта на инициативата е да насърчи общуването, да постави мост между различията чрез срещи разговори. „Тръгнете с нас”, бе призивът на групата от Брюксел към зам.- кметът Смиленов, който не изключи  някой ден да опита тази възможност.