80 студенти и преподаватели от 17 университета ще вземат участие в първата по рода си конференция в Американския университет
80 студенти и преподаватели от 17 университета ще вземат участие в първата по рода си конференция в Американския университет / netinfo
80 представители на 17 университета от Албания, България, Гърция, Косово, Македония, Молдова, Румъния и Сърбия ще вземат участие в конференция на тема: „Създаване на инициативи за съвместно бъдеще”, организирана от студенти на Американския университет в България. Това съобщават от учебното заведение.

Конференцията „Създаване на инициативи за съвместно бъдеще” ще се проведе от 4-и до 6-и април в университета. Към гостите ще се присъединят и 40 студенти и преподаватели от АУБ.

Първата по рода си конференция в България е предназначена за университети от Югоизточна Европа. Целта й е да се установят връзки между университетите и да се изгради мрежа за бъдещо академично и социално сътрудничество.

По време на конференцията преподаватели и студенти ще имат възможност да установят връзки със свои колеги от останалите университети, да дискутират ролята на студентите в обществото, да споделят мнения за политическото и икономическото развитие на региона.

Сред участниците са: Американски университет в България, Американски колеж в Солун,Гърция, Американски университет в Косово, университета в Белград (Сърбия), Икономически университет,Молдова, университет „Политехника” (Румъния), университет „Св. Св. Кирил и Методий” в Скопие, Македония, ЮЗУ „Неофит Рилски”, Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Г- н Соломон Паси, член на 40-то Народно събрание и член на Настоятелството на АУБ, ще бъде почетен гост на откриването на конференцията, което ще се състои на 4-и април от 16 часа в местността „Скаптопара”, общежитията на АУБ.

След откриването ще се проведе панелна дискусия на тема „Академични взаимоотношения” в аудиториума на новата академична сграда на университета.

Конференцията ще продължи до 6-и април.