221 момичета се ваксинираха  срещу рак на маточната шийка
221 момичета се ваксинираха срещу рак на маточната шийка / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
221 момичета от областта се ваксинираха срещу рак на маточната шийка
62047
221 момичета от областта се ваксинираха срещу рак на маточната шийка
  • 221 момичета от областта се ваксинираха срещу рак на маточната шийка

221 момичета на 12-годишна възраст от Благоевградска област са се ваксинирали срещу  рак на маточната шийка, съобщи зам.-директорът на здравната инспекция в областния град д-р Славка Паскалева.

В Благоевград са поставени ваксини на 82 девойки, в Гоце Делчев - на 80, в Петрич - 3, в Сандански - 12, в Разлог са направени 43 ваксини.  Общо 867 лица от областта подлежат на ваксиниране, обвханати са 20% от тях, посочи  д-р Паскалева.

Данните са за периода 15 ноември 2012 г. до 31 декември 2013 г.

Имунизацията се извършва от личните лекари и е препоръчителна. Ваксината е по трикратна схема, което означава, че се поставят три дози през определен период от време.

Всяко 12-годишно момиче у нас може да бъде ваксинирано срещу онкологичното заболяване напълно безплатно, като разходите ще бъдат поети от здравната каса.

"Ваксината е  насочена предимно към осигуряване на имунизационна защита на 12-годишните момичета преди започване на полов живот, каквато е практиката в европейските държави. Това е възрастта, при която се очаква максимална ефикасност на имунизацията срещу човешките папиломни вируси.  Ваксините предпазват до 90 % от развитие на рак на шийката на матката и дават защита между 10 и 20 години след поставянето", обясни акушер-гинекологът д-р Бойко Терзийски.

Всяка година от рак на маточната шийка у нас заболяват около 1160 жени, всяки ден  една жена умира от това заболяване, добави д-р Паскалева.

Чуйте още от д-р Славка Паскалева в прикачения звуков файл