12 жалби подадени за половин година до общинския омбудсман в Благоевград
12 жалби подадени за половин година до общинския омбудсман в Благоевград / netinfo
12 жалби са подадени до обществения посредник на община Благоевград Петя Гюрова от началото на годината.

За разлика от предходните шест месеца, когато жалбите, свързани с работата на общинска администрация бяха цели 13 от общо подадени 15, сега броят им е едва 5, уточни Петя Гюрова.

Едно от обясненията й за по-малкия брой молби по общински въпроси е новоизбраното кметско ръководство.

Вероятно хората очакват новият градоначалник и подчинените му служители да им решат проблемите и ли просто изчакват действията им, смята Гюрова.

Две от въпросните 5 жалби се отнасят до работата на отдел "Архитектурно-строителен контрол".

В първата жалбоподателят е посочил като проблем обявяването на издаденото му разрешение за строеж на заинтересовани лица. Проверката по този случай на обществения посредник е установила, че общинският отдел не е нарушил с това свое действие законовата уредба.

Втората жалба е за издадени от отдел "АСК" констативни актове за незаконно строителство, които жалващият се гражданин определил като некоректни. След проверка и тук омбудсманът не установил нарушение, тъй като актовете, издадени от отдела са потвърдени и от РДНСК.

Друго възражение срещу общинска администрация - Благоевград е за общия градоустройствен план на града, в частта му за жк "Еленово", като работата на посредника по случая продължава.

Единствената жалба за работата на местния парламент е срещу решението на съветниците от 28-ми март тази година за закриване на 1 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Въпросното решение е в съответствие със Закона за народната просвета и поне на този етап не същестува механизъм, чрез който обмудсманът да промени това решение, обянси Петя Гюрова.

Според нея е необходимо правомощията на обществения посредник да бъдат разширени и неговата работа да не бъде зависима от ръководствата на общинските администрации.

За целта обаче трябва да се приемат промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.