Община Смолян обяви бедствено положение - най-критично е положението в село Мугла
Областният управител Стефан Сабрутев обяви частично бедствено положение в Смолянска област, съобщиха от Областна администрация.

Областна администрация-Смолян


Рано сутринта бедствено положение бе обявено в Община Смолян заради проливните дъждове, които затвориха пътища в Общината.

Областна администрация-Смолян

"Най-зле е положението в село Мугла", съобщи зам.-кметът инж.Мариана Цекова. Доброволци, служители от пожарната и техника тръгват за селото, за да разчистват пътя. Затворени са пътищата и до селата Киселчово, Кремене, Сивино и Чепляд.

Областна администрация-Смолян

Реката в Смилян е излезнала от коритото си, а кметството в Горна Арда е наводнено. Свлачище откъсна пътя Девин-Смолян в района на село Широка лъка. Заради дъждовете са се активизирали свлачища и наноси по пътищата.

Областна администрация-Смолян

Усложнена остава обстановката в област Смолян в следствие на проливите валежи през изминалото денонощие. В общините Неделино, Рудозем, Девин и Смолян е обявено бедствено положение, а в общините Борино и Мадан - частично бедствено положение, стана ясно на заседанието на областния кризисен щаб при бедствия и аварии.

Областна администрация-Смолян

В община Неделино пътят Неделино- Крайна, в района на бившата пресевна станция е наводнен тази нощ, поради излизане на река Неделинска от пътното платно. Улица "Стара планина" е затворена за движение поради свличане на земни маси.

Община Смолян

Поради наводняване на помпена станция село Крайна, временно е преустановено водоподаването. На територията на цялата община има активирани свлачища, аварийни екипи рабонят по отстарняването на щетите. 

Община Смолян

В община Рудозем все още има населени места, които са без електричество. През изминалата нощ нивото на река Арда в Рудозем, се е покачило и водата започнала да прелива в централната градска част.  

Община Смолян

По данни на кмета има наводнен трафопост в града и електроснабдяването на почти цялата община Рудозем е било прекъснато. Това наложило кметът Румен Пехливанов да обяви бедствено положение.

Община Смолян


Община Смолян

Към момента няма бедстващи хора. От ВиК-Смолян съобщават, че има замътване на водата от язовир "Пловдивци", която снабдява община Мадан и призовават да не се ползва за пиене към настоящия момент. 

Община Смолян

Община Смолян

В община Златоград за по-малко от 24 часа, са се излели над 120 литра на кв. м дъжд. Реката е излязла от речното корито в най- ниската си точка и заляла пътното платно на републиканския път за Кърджали, който останал затворен до оттичане на водата. Кризисният щаб е свикан своевременно и съвместно с Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” са изградени защитни диги.

Община Смолян

По данни на кмета Мирослав Янчев, от 4 до 12 декември над Златоград се е излял дъжд над 260 л. на кв м. В резултат на обилното количество дъжд са се активирали свличания на земни маси на пътя за Ерма река. Една къща в кв. "Граничар" на Златоград е наводнена.

Община Смолян

В община Смолян са нанесени множество поражения по пътната мрежа, прекъснат е пътят за село Мугла. Залят е пътят Смилян-Арда, в района на село Кошница Сериозни пропадания има и по пътя Стойките-Широка лъка.

Община Смолян

В община Девин поражения има основно по пътната инфраструктура. През цялата изминала нощ екипи са се отзовавали на сигнали за паднали дървета по пътищата на територията на област Смолян.

Община Смолян

Заради свличания и компрометирани участъци по пътната мрежа от повишените нива на реките, е затруднено движението по пътищата Смолян-Девин, Смолян-Мугла.

Община Смолян

Девин-Кричим, Девин-Доспат - в района на с. Грохото, Тешел-Ягодина, Смолян-Чепеларе, Чепеларе-Забърдо. Водачите на моторни превозни средства трябва да бъдат изключително внимателни, тъй като пътните платна са наводнени, има образувани кални наноси.





Все още има и населени места без електричество, като екипи работят по отстраняване на авариите.