Без консенсус за новото име на стадиона в Разград
Без консенсус за новото име на стадиона в Разград / Радка Минчева

Две от три постоянни комисии към Общинския съвет в Разград не одобриха предложението за ново име на Градския стадион.

Комисиите по законност, младежта и спорта и по култура заседаваха днес съвместно с единствена точка - изготвяне на докладна за промяна на името на спортното съоръжение. Очаква се тя да бъде внесена на следваща сесия на местния парламент.

По време на дискусията стана ясно, че стадионът в Разград не се казва „Дянко Стефанов", както е известен, това е името на целия спортен комплекс, а предложението е за промяна на името на стадиона, според акта за собственост той се именува „Градски стадион".

Вариантите за нови имена бяха: „Лудогорец" и „Лудогорец Арена".  Част от съветниците се обявиха против думата „Арена", други обаче приеха, че това е европейска практика.

След гласуване Комисията по законност реши името на стадиона да се променя. Комисията по култура нямаше кворум, но с 2:1 гласа присъстващите нейни членове не отхвърлиха идеята да се смени името. Почти пълна подкрепа срещна предложението „Лудогорец Арена" единствено от комисията по младежта и спорта. Нямаше гласове против, „въздържал се" гласува единствено съветникът от ГЕРБ Стоян Стоянов.

Градският стадион е публична общинска собственост, предстои отдаване на концесия за 35 години, преди дни е завършило изготвянето на правна оценка и анализ за старт на процедурата - съобщи по време на съвместното заседание на трите комисии юрисконсултът на община Разград Савина Миткова. Тя обаче уточни, че след появата на нова информация, обявена от собственика на футболния клуб „Лудогорец" Кирил Домусчиев, за предвидено събаряне на залите по борба и лека атлетика, се налага извършване на нова оценка, тъй като те според строителната документация са друг обект. Това ще отнеме още 3 месеца - каза Миткова. Междувременно тече и подготовка за провеждане на търг за продажба на съседното хандбално игрище. То е частна общинска собственост и може да бъде продадено, за разлика от стадиона, който е публична общинска собственост.