ДДС няма да се вдига
ДДС няма да се вдига / снимка: Sofia Photo Agency
ДДС няма да се вдига
28662
ДДС няма да се вдига
  • ДДС няма да се вдига

Никакви данъци няма да се увеличават до края на годината, реши Националният съвет за тристранно сътрудничество. Като гаранция, че и данък добавена стойност няма да бъде повишаван, каквито идеи имаше, финансовият министър Симеон Дянков е заложил оставката си. Това съобщи председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Правителството обещава, че ще положи усилия да не увеличава трите основни данъка, а именно данък печалба, ДДС и данъка върху доходите на физическите лица поне до края на тази година. Тази готовност е била заявена по време на заседанието на тристранния съвет, обясни председателят на БТПП Цветан Симеонов. По думите му вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е обещал, че ако не се спази това решение, той лично ще подаде оставка.

Социалните партньори са обсъдили и съкращения в публичния сектор. Според Цветан Симеонов освен разходите, ще бъдат съкратени и служители. От БТПП предлагат първо да бъдат уволнени кадрите, които са допуснали нарушения в процеса на работа, а след това и служители, които не са били достатъчно активни в работата си и не са постигнали определен минимум от резултати.

До края на заседанието си днес Националният съвет за тристранно сътрудничество не взе решение по най-дискутираната тема - за това как ще ни бъдат изплащани болничните. Новини по тази тема вероятно ще има едва в сряда, обяви пред Дарик вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.