Затвориха училищата в две общини в Разградско
Затвориха училищата в две общини в Разградско / снимка: DarikNews

В две от седемте общини на Разградска област затвориха училищата заради зимната обстановка, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Веселина Станчева. Днес и утре няма да учат децата в Исперих и Самуил. В поледицата вчера училищните автобуси не успяха да стигнат до три населени места в региона и да извозят децата до средищните училища. 

По данни на „Гражданска защита"-Разград днес пътищата в региона са проходими, лугират се и се опесъчават проблемните участъци. През нощта на тел. 112 е получен сигнал за паднало дърво на пътя Разград - Търговище, близо до бившето военно поделение „Тайфуна". Участъкът е бил затворен за около час, докато дървото бъде отместено.

Температурата в Разградско е 7 градуса под нулата, снежната покривка - между 6 и 9 см.

Пътищата в Силистренско са проходими, но при тежки зимни условия. Опесъчават се основните направления за Варна, Русе и Шумен, съобщиха от Областния координационно-информационен център. Единствено първите автобуси за Варна не са потеглили тази сутрин от силистренската автогара, информира Наталия Стодева от местната дирекция на автомобилната инспекция. Няма селища без ток и вода. Шест училища в Дуловско, Ситовско и едно в село Голеш, община Кайнарджа не работят. 

Пътищата в Сливенски регион са проходими при зимни условия. Снеговалежът днес не е причинил затруднения, съобщиха за Дарик от Областно пътно управление. В равнинната част пътищата са мокри. В планинската част има натрупан сняг, но пътищата са обработени. Няма затворени проходи. Ограничение има за движението на товарни автомобили по пътя Сливен-Стара река - забранено е за камиони с ремаркета и полуремаркета.

Пътят Русе-Търново е отворен за движение на тежкотоварни автомобили, съобщиха от Районната пътна служба. Тази сутрин той беше затворен за ТИР-ове, заради снеговалежа. В района на разклона за Две могили обаче има пропускателен режим и временно движението става в едното платно. Причината е, че в момента се извършват действия по изтеглянето на ТИР, който се преобърна край пътя при катастрофата във вторник, при която загинаха трима младежи. Останалите републиканските пътища в Русенска област са проходими при зимни условия. Времето е облачно, вали слаб сняг, пътните настилки са заснежени, почистват се с гребла и се обработват с пясък. Видимостта е нормална. През изминалото денонощие са работили 19 пясъкоразпръскващи машини.

Обстановката в Област Ямбол е нормална при зимни условия. По данни на Областно пътно управление няма затворени пътища. Главният път Петолъчката-Лозенец се почиства от сутринта, на ГКПП-Лесово обстановката е нормална. В Ямбол коли на Комунал-универс чистят снега.