Съдът отсъди, че Беев е невинен
Съдът отсъди, че Беев е невинен / cнимкa: Sofia Photo Agency
Бившият кмет на Велинград Фидел Беев беше признат за невинен от Софийския градски съд (СГС). Срещу него бяха повдигнати обвинения за нанасяне на тежка телесна повреда, заплаха за убийство и нарушаване на обществения ред.

Съдът призна Беев за невинен по всички обвинения и остави без уважение гражданския иск на пострадалия Костадин Писков, който беше на стойност 15 000 лева. Все пак бившия кмет ще трябва да заплати обезщетение на Писков в размер на 3000 лева, но не заради нанасяне на тежка телесна повреда, а поради причиняване на лека такава, в следствие, на която битият Писков е със спукано тъпанче.

Фидел Беев отказа какъвто и да било коментар след произнасяне на присъдата. Притесненият ищеч Писков призна, че все още се страхува от бившия кмет. По думите му, Беев все още е влиятелна личност във Велинград и би могъл да стигне до саморазправа, ако пожелае такава.

Прокуратурата обвиняваше Беев, че на 9 юли 2003 г. на територията на бензиностанция в Пазарджик, която е негова собственост, е пребил и заплашил с убийство Костадин Писков. В следствие на побоя Писков е със спукано тъпанче, нанесени са му много юмручни удари. Той предяви граждански иск срещу Беев на стойност 15 000 лева. Райчо Низамов, който се отърва само със заплаха за убийство, съди бившия кмет за 5000 лева.

Срещу Фидел Беев се води още едно дело за престъпление по служба и недекларирани доходи в размер на 40 000 лева. Прокуратурата го обвинява, че през 2004 г. е сключил неизгодни за общината сделки.