Николай Сираков: Основното предизвикателство е липсата на хора
Николай Сираков: Основното предизвикателство е липсата на хора / Областен управител Габрово

Областният управител Николай Сираков е свикал областния съвет за тристранно сътрудничество за обсъждане на предизвикателствата пред професионалното образование и връзката му с бизнеса, информираха от пресцентъра на институцията.

„Всички сме наясно, че основното предизвикателство, пред което сме изправени е липсата на хора – от една страна в демографско отношение, а от друга в професионално. Трябва да работим за това да задържаме младите хора и да привличаме такива от други региони, които да се влеят в нашата икономика. От друга страна трябва да удовлетворим  нуждата на бизнеса с качествени кадри, но по-важното е те да бъдат удовлетворени от това, което правят, за да останат да живеят и работят тук”, коментирал пред членовете на съвета Сираков.

Старши икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев направил анализ на „Образованието като фактор за развитие на регион Габрово”. Според него, Габрово поради мащабите си не може да бъде естествен икономически център, но може да бъде успешен център на високи технологии.

„Тук трябва да се работи за висока добавена стойност”, заявил старши икономистът. Дори би могло да се говори за сътрудничество с други области или за създаване на иновационна екосистема. Основен акцент в анализа на Петър Ганев бил поставен върху влиянието на образованието за развитието на регионите.

„Хора със средно образование са определящи за икономиката на даден регион. Средното образование те вади от бедността”, категоричен бил икономистът. За област Габрово около ¼ от активно работещите са висшисти, сочат показателите на ИПИ. Прави впечатление обаче, че въпреки по-големия коефициент на заетост и ниско ниво на безработица, които традиционно се отчитат за региона Габрово, недостигът на подходящи кадри драстично нараства.

„Видна е тясната връзка между бизнес и образование и в това направление трябва да се работи”, обобщил икономистът.