Пореден ден на протести срещу сметките за ток в страната
Пореден ден на протести срещу сметките за ток в страната / снимки: DarikNews.bg
Протестът в Бургас
61542
Протестът в Бургас
Протестът в Хасково
Протестът в Стара Загора
Протестът в Димитровград
Протестът в Пловдив
Протестът във Враца
Протестът в Бургас
Протестът в Хасково
Протестът в Стара Загора
Протестът в Димитровград
Протестът в Пловдив
Протестът във Враца
  • Протестът в Бургас
  • Протестът в Хасково
  • Протестът в Стара Загора
  • Протестът в Димитровград
  • Протестът в Пловдив
  • Протестът във Враца
  • Протестът в Бургас
  • Протестът в Хасково
  • Протестът в Стара Загора
  • Протестът в Димитровград
  • Протестът в Пловдив
  • Протестът във Враца

И днес в много градове в страната се организират протести заради високите сметки за ток и парно. След шествията, които изкараха стотици хиляди българи на улицата вчера, днес недоволството на гражданите минава вяло.

Шествието на протестиращите в София блокира движението на Орлов мост. После множеството се отправи към Народното събрание. Движението в района е силно затруднено.

Около 2000 души се включиха в деветия пореден протест срещу високите сметки за ток във Варна, който завърши с дъжд от камъни по офиса на „Енерго Про”. Шествието в морския град тръгна от сградата на местната община. Колоната не спази обичайния си маршрут и мина последователно по булевардите „Сливница” и „Княз Борис I”, блокирайки пътя за курорта „Златни пясъци”. След това прекоси квартал „Чайка” и затвори бул. „Васил Левски” в района около бившия стадион „Варна”.

Демонстрантите отново се завърнаха пред общината и поеха към офиса на „Енерго про” на ул. „Девня”. Там бяха посрещнати от кордон от жандармеристи, който обаче беше пробит от малка група протестиращи. Множеството започнаха да хвърля камъни по сградата на електроразпределителното дружество, чиито прозорци за втори ден бяха изпочупени.

Около 300 души се събраха пред централата на ЕВН в Пловдив. Хората скандираха „ЕВН - вън!”, „Оставка!”, „Мафия!”, „Национализация!”. Те показаха некролог с надпис: „Напусна ни едно дружество, за което дълги години никой няма да скърби. Помени няма да честваме”, подписано от всички ощетени.

Малко по-късно протестиращите тръгнаха в шествие към Главната, което приключи пред Централна поща. Всичко вървеше мирно и кротко, докато един от гражданите не предложи на микрофона да бъде блокиран булевард „Цар Борис III Обединител”. Това предизвика светкавична реакция от страна на служителите на реда начело с шефа на областната дирекция старши комисар Тодор Чонов и началника на Охранителна полиция комисар Тодор Гребенаров.

Униформените направиха плътен кордон от страната на „Тримонциум” и не позволиха шествието да тръгне към булеварда. След няколко минути на обяснения от страна на двете страни по-голямата част от хората се разотидоха, а стотина младежи се запътиха обратно към Главната. Те бяха плътно ескортирани от полицаите до сградата на БНТ, където младите хора започнаха да скандират обидни реплики към медиите за начина, по който се отразяват протестите.

Близо 200 души блокираха движението по ул. „Дойран” на пешеходната пътека пред сградата на ЧЕЗ в Плевен. Поводът беше пореден протест срещу ценовата политика на дружеството.

Пореден ден на протести срещу сметките за ток в страната
netinfo

„Нашите пари и парите на нашите възрастни хора отиват да издържат чешките пенсионери. Вероятно знаете, че ЧЕЗ издържа чешкия пенсионен фонд и това е факт”, каза Ангел Джамбазки - зам.-председател на ВМРО пред събралите се. „Всички тези, които нарязаха държавата за скраб, сега се измъкват и казват „монополите са виновни”, заяви той.

Джамбазки призова хората да не плащат сметките си за употребена електроенергия. „Това, което трябва да поискаме е анулиране на тези сметки - да ги плати този, който ги е написал. Трябва да поискаме отнемане на лицензите на ЕРП-тата и разваляне на тези престъпни договори за приватизация на електроразпределителните предприятия и възстановяване на държавната собственост”, обясни той.

С песента „Боят настана” започна поредния протест във Враца. Близо 1000 души се събраха пред сградата на ЧЕЗ в града. Хората продължават да настояват за национализация на ЕРП-тата и са категорични, че протести ще има в следващите дни и пред останалите монополисти в града.

Разликата от вчерашния протест бе не само в по-малкото присъстващи, но в по-добрата организация и в политическите апели, които започнаха да се издигат. „Оставката на Симеон Дянков е само прах в очите, ще продължаваме докато се изметат всички”, заявиха по микрофона протестиращи. „Политическа партийна мафия ни граби и направи най-бедния народ в Европа”, „Не на политическа мафия и неолиберализъм” пишеше на част от издигнатите плакати. Чуха се призиви за мажоритарни избори, за да може да се търси в последствие персонална отговорност от депутатите. Протестиращите се обявиха и за намаляване на броя на народните избраници.

Всички бяха категорични, че ако няма бързи радикални действия от управляващите, следващата неделя ще се вдигнат на национален протест за сваляне на правителството.

Пореден ден на протести срещу сметките за ток в страната
netinfo

Стотина души обградиха в късния следобед сградата на EVN в Хасково. Протестиращите за пореден път призоваха ЕРП-тата да бъдат изгонени от България и поискаха оставка на правителството.

Пореден ден на протести срещу сметките за ток в страната
netinfo

Близо 2000 излязоха на улицата в Димитровград и в продължение на два часа шестваха по централните булеварди. За около половин час блокираха околовръстния път при новото кръгово и пътя Димитровград - Хасково, където младежи насядаха пред гумите на тир. На два пъти бе обстрелван с яйца офисът на ЕВН през полицейския кордон. Униформените не допуснаха нарушения на обществения ред и отбиваха движението, за да осигурят пътя на протестиращите.

Днес те се организираха в социалната мрежа и от първоначално около 300 на централния площад спонтанно шествието изпълни цялата пешеходна алея „България”. То приключи отново пред сградата на общината, където младежи блъскаха и ритаха вратата й с викове „Оставка!”. Това бе първият в Димитровград и най-масовият в област Хасково протест до момента.

Пореден ден на протести срещу сметките за ток в страната
netinfo

Около 300-400 души се събраха на протест тази вечер в Перник. Недоволството отново бе срещу монополите в енергийния сектор и високите цени на ток и парно. „Както си отиде Дянков, така да си ходи и ЧЕЗ”, скандира множеството, събрало се пред сградата на общинската и областната администрации. Хората призоваха правителството да си ходи с викове: „Оставка”„ЧЕЗ на съд” и „Мафия” също имаше сред възгласите и плакатите.

Над 2000 души в Стара Загора блокираха централните артерии на града в мирен протест. Двучасовото шествие премина по централните улици със скандирания „Монополите вън!!! Мафия”, но до сблъсъци и щети не се стигна.

Шестващите тръгнаха от сградата на ЕVN  в 17.00 ч. с разпънат български флаг по централните улици на града. Със скандирания „Вън”, „Оставка”, „Всеки ден ще е така до победата” и с „Елате при нас протеста е за вас” недоволните призоваваха гражданите да се включат в шествието.



На моменти протестиращите променяха рязко маршрута, но полицията бе подготвена и бе осигурила безпроблемното преминаване на хората. Те пък от своята страна не провокираха органите на реда и до ексцесии не се стигна. Шествието приключи малко след 19.00 ч. пред сградата на EVN, която не бе щурмувана и замеряна.

Пореден ден на протести срещу сметките за ток в страната
netinfo

Знамена на ГЕРБ, познати от предизборните митинги на партията, бяха изгорени тази вечер на протеста срещу високите цени на тока и политиката на правителството в Казанлък. С викове „Оставка”, „Мафия” и лозунги срещу водената от правителството политика, близо 2500 души протестираха тази вечер на площад „Севтополис” в града.

По-късно спонтанно протестът от площада се премести пред сградата на EVN, където младеж символично строши стар електромер и го хвърли през оградата на дружеството. Яйца, камъни, домати хвърчаха пред сградата на енергийното дружество в града. Случайно преминаващи роми по пътя на протеста отнесоха гнева на протестиращите, но бързата намеса на полицията предотврати по-сериозни ексцесии.

Протестиращите продължиха гневните си искания с викове пред сградата на Община Казанлък. Младеж, стискащ в ръцете си негролог-възпоменание за Апостола Васил Левски обвини кметицата, че като представител на ГЕРБ поддържа цялостната политика на ГЕРБ. Към Стоянова бяха отправени и други упреци и обиди. Аз съм кмет на този град и не представлявам цялата държава, заяви на свой ред тя.

Ако цялата община откаже да плаща сметките си, аз ще ви подкрепя, каза кметът на Казанлък, в отговор на упреци от страна на протестиращите , че се толерират ромите, които не плащат сметки и които живеят на гърба на работещите българи. По-късно протестиращите засипаха с упреци кмета и за всички нерешени проблеми на града. Чудеса за година не стават, бе отговорът на Стоянова.

Пореден ден на протести срещу сметките за ток в страната
netinfo

Хиляди хора излязоха тази вечер на протест срещу високите сметки за ток в Благоевград. Гражданите се събраха пред сградата Общината, където скандираха „Мафия”, „Мишоци” и „Да изгоним ЧЕЗ от България”. По време на протеста звучаха възрожденски песни, химна на България, а в края на инициативата благоевградчани изиграха няколко народни хора.

Благоевградчани поискаха и оставката на правителството. Да подкрепи протеста дойде и кметът на общината Атанас Камбитов. „Тук съм, защото съм дал разрешение за протестните действия, от общинска администрация сме подсигурили и подиум, на който могат да се събират гражданите от утре”, каза Камбитов и подчерта, че за него е важно протестите да преминават без проблеми. 

По време митинга неколцина от присъстващите поискаха организаторът на протеста Людмила Манова да се оттегли, с довода, че прокарва политически идеи на гърба на гражданите. От своя страна Манова подчерта, че тези протести не са свързани с нито една партия и няма да позволи подобни спекулации. „Многократно са ми предлагани пари от политически лидери, с идеята да се оттегля и те да поемат организацията. Получавала съм оферти за над 20 000 лева, но всички съм ги отказала”, подчерта Манова.

Пореден ден на протести срещу сметките за ток в страната
netinfo