Софийски градски съд спря иска на „Алфа банк” да поеме контрол над „Икономедиа”
Софийски градски съд спря иска на „Алфа банк” да поеме контрол над „Икономедиа” / Sofia Photo Agency, архив

Софийският градски съд (СГС) спря искането на "Алфа банк" да поеме контрол над "Икономедиа" АД. Искането на банката беше за пристъпване към изпълнение на залог и назначаване на управител на дружеството-издател на "Дневник" и на вестниците "Капитал" и "Капитал Daily". Определението на съда е от днес и е окончателно.

Състав с председател съдия Десислава Добрева приема, че е налице висящо исково производство между "Алфа банк" и "Икономедиа" и съответно в дружеството не трябва да настъпват промени. "Търговският регистър не може да впише това обстоятелство, докато съдът не се произнесе по спора между банката и "Икономедиа", коментира адвокат Явор Маноилов, който представлява "Икономедиа".

"Икономедиа" оспорва, че банката е имала право да започне изпълнение върху особения залог. Към момента на подаване на иска компанията е изплатила в пълен размер всички дължими суми според договорения погасителен план, информира „Дневник". Съдът трябва да реши дали кредитът на "Икономедиа" е бил изискуем към момента на предявяване на иска на банката.