Проверката на кандидатите за главен прокурор не трябва да е формална
Проверката на кандидатите за главен прокурор не трябва да е формална / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Проверката на кандидатите за главен прокурор не трябва да е формална, смята Калин Калпакчиев
59081
Проверката на кандидатите за главен прокурор не трябва да е формална, смята Калин Калпакчиев
  • Проверката на кандидатите за главен прокурор не трябва да е формална, смята Калин Калпакчиев

Висшият съдебен съвет трябва внимателно и детайлно да провери всяка от информациите за кандидатите за главен прокурор, за да не стигне до ситуацията около избора на Венета Марковска. Това каза в интервю за Дарик един от членовете на ВСС - Калин Калпакчиев. Според него е добре да има нарочна комисия, която да обобщава и да проверява тази информация за тримата кандидати.

Без да се ангажира с прогноза дали ВСС все пак ще промени процедурните правила за избора на обвинител номер едно, Калпакчиев посочи, че в съвета има нагласа за промяна на начина, по който ще се гласува за кандидатите - т.е. изборът да бъде с бюлетини.

„Електронното гласуване не създава достатъчно убедителни гаранции за опазване тайната на вота", каза Калпакчиев. По думите му дали ще има ревизия на правилата или не, ВСС като колективен орган ще реши, но според него има нагласа за промяна специално за гласуването с бюлетини.

„Принципът е колкото по-високопоставена е длъжността, за която се провежда изборът, толкова по-завишени трябва да бъдат и изискванията, толкова по-подробна трябва да е проверката за всички факти от професионалния, ако щете, личния живот. Проверката на ВСС не трябва да се сведе до формалното проверяване на справки от прокуратурата и следствието за липсата на образувани дела. Всеки един факт, който по някакъв начин е бил оповестен в публичното пространство, трябва да бъде внимателно проверен и то предварително от ВСС, активно, не да има специално искане за това от когото и да било, за да не се стигне до ситуацията, разиграла се при избора на конституционен съдия", каза Калпакчиев. Според него фактът, че битува в общественото мнение това, че всеки един важен избор за високостоящ в йерархията държавен пост се случва благодарение на задкулисни уговорки е притеснителен. Калпакчиев смята, че за да бъде разсеяно това при избора на главен прокурор, всеки един от членовете на ВСС трябва да вземе открита, честна и аргументирана позиция. „В противен случай, ако изборът се проведе без дебати и при формални дебати дори, това ще остане да витае съмнението, че други съображения, а не тези за професионалните и нравствени качества на кандидатите, са имали решаващо значение при провеждане на избора", коментира той.

Калин Калпакчиев, който като съдия в Софийския апелативен съд, произнесе оправдателната присъда по делото САПАРД, не коментира по същество последните събития около това дело. То предизвика скандал миналата седмицата в прокуратурата, след като прокурорът Стойчо Ненков оттегли пред Върховния касационен съд протеста срещу оправдателните присъди на Николов и Стойков. И.д. главният прокурор Бойко Найденов заяви, че Ненков е потъпкал вътрешните разпоредби на прокуратурата, като не обсъдил решението си с колегите си от Върховна касационна прокуратура, които наблюдават делото. Той съобщи още, че е разпоредил и дисциплинарна проверка срещу прокурор Ненков. Лаконичният коментар на Калин Калпакчиев по случая беше, че на всеки един магистрат - стига да не е извършил престъпление, трябва да му бъде гарантирано правото да взима решенията си по вътрешно убеждение.

Чуйте цялото интервю на Йовка Йовчева с Калин Калпакчиев в Radio.DarikNews.bg