/ Guliver/Getty Images
Всички те са филмови легенди от първата половина на миналия век. Пътищата им се оказаха светли, но кратки. Те се превъплътиха в героите от литературния шедьовър на Маргарет Мичъл "Отнесени от вихъра". Лентата получава осем Оскара от общо 13 номинации. И ако се изчислят приходите, отчетени през 1939 г. спрямо сегашната стойност на долара, сумата би била около 3,8 млрд. долара, което го прави филма с най-голяма печалба в историята на САЩ.

От целият актьорски състав на "Отнесени от вихъра" обаче, до наши дни доживя единствено Оливия де Хавиланд, която изпълнява ролята на Мелани Хамилтън. Но и тази актриса си отиде през 2020 г. на 104-годишна възраст.

Оливия де Хавиланд (Мелани Хамилтън)
 

Отнесени от вихъра
Guliver/Getty Images

Тя е най-дълго живялата актриса, снимала се в американския класически филм.

Оливия е родена на 1 юли 1916 г. в Токио, където баща ѝ Уолтър е преподавател в британския колеж. След като бракът на родителите ѝ се разпада, бъдещата звезда заедно с майка си и сестра си се местят в Калифорния. Когато навършва 18 години филмовата компания „Warner Brothers” ѝ предлага първия договор. Тъкмо утвърдила името си, сестрата на Оливия де Хавиланд също започва да гради филмова кариера.

Двете бързо започват да подхранват Холивуд с най-горещите клюки, след като открито влизат в конфликт, предизвикан от конкуренцията между тях. За да не се дублират фамилиите, по-малката сестра се изявява под псевдонима Джоан Фонтейн.

Почина актрисата, изиграла Мелани в „Отнесени от вихъра“
 

Отнесени от вихъра
Guliver/Getty Images

Конкуренцията се ожесточава, когато и двете сестри получават „Оскар”-и за най-добра актриса. Джоан и Оливия спират да си говорят през 1975 година и никога повече не се сдобряват. След оттеглянето си, Оливия де Хавиланд живее в Париж. Тя надживява собствения си син Бенджамин, който умира през 1991 г. на 42-годишна възраст след дълга битка с рака.

Вивиан Лий (Скарлет О'Хара)
 

Отнесени от вихъра
Guliver/Getty Images


Красивата актрисата е избрана за ролята на Скарлет О'Хара измежду 1400 кандидатки. Тя успява да пребори дори Катрин Хепбърн, която била готова на всичко, за да изиграе главната героиня в "Отнесени от вихъра".

По това време Вивиан е омъжена за адвоката Хърбърт Лий Холман, с когото има 5-годишна дъщеря. Но в сърцето й живее друг мъж - актьорът Лорънс Оливие. Забранената си любов пазят в тайна, но Оливие липсвал толкова много на любимата си по време на снимките, че в едно от писмата си до него, Вивиан му пише: „Мразя да се снимам във филми без теб, няма да го правя никога отново“. Още тогава актрисата преживява внезапни промени в настроението, които с възрастта се задълбочават и тя е диагностицирана с биполярно разстройство. През 1940 г. с Лорънс Оливие успяват да се оженят и започват да играя заедно на театралната сцена. 

В годините на войната Лий изнася сцени пред войници и след това се разболява от туберкулоза, която преминава в хронична. В същото време бракът на звездата започва да се пропуква. По време на шестмесечно турне в Нова Зеландия през 1948 г. Вивиан редува скандали с капризи, редовно отказва да излезе на сцената и в една от поредните им разправии, Лорънс си изпуска нервите и я удря. Тя му отвръща и така стават известни с бурните си драми, съпроводени с физическо насилие.

Цензурираха „Отнесени от вихъра” заради расизъм
 

Отнесени от вихъра
Guliver/Getty Images

По ирония на съдбата именно тогава кариерата на Вивиан Лий тръгва отново нагоре - тя играе ролята на Бланш в „Трамвай желание“, първо на сцената, след това в киното. Получава възторжени отзиви и втория си "Оскар" (първият е за ролята в "Отнесени от вихъра").

Емоционалното състояние на актрисата обаче продължава да се влошава. Казват, че именно ролята на Бланш Дюбоа задълбочава психическите й проблеми, защото твърде много припознава себе си в героинята и не успява да излезе от образ. Както Оливие разказва по-късно, „Тя успяваше да скрие маниакалната си депресия от всички, освен от мен.“ През 1960 г. двамата се развеждат. Междувременно Лий вече е разлистила няколко романа със свои колеги, опитва се да се лекува и чрез електрошок.

Последната й роля е във филма "Корабът на глупаците", на чиято снимачна площадка психическите й проблеми вече са забележими за всички. Когато Вивиан Лий умира след влошаване на туберкулозата, светлините на всеки театър в централен Лондон изгасват за един час. Прахът на актрисата е разпръснат над езерото край лятната й къща в Англия.

Кларк Гейбъл (Ред Бътлър)
 

Отнесени от вихъра
Guliver/Getty Images


Гледайки лустросания образ на Кларк Гейбъл, трудно можем да си представим, че в детството си той е бил слабичко и срамежливо момче. Тогава той се учел да свири на пиано и обичал да бърника из коли, за да помага на баща си. Съдбата му се променя в деня, в който среща учителката си по актьорско майсторство Жозефин Дилън.

Тя води Кларк на зъболекар да му поставят нови зъби, след това и на фризьор, който оформя косата му с брилянтин. Жозефин плаща сама за всичко, а като добавка го научава как да се погрижи за фигурата си. През 1924 г. двамата отиват в Холивуд и Джоузефин, която е 17 години по-възрастна, става съпруга на Гейбъл. Първата от много...

„Отнесени от вихъра“ - филмът „най-голям провал“ и „най-голям успех“ на Холивуд
 

Отнесени от вихъра
Guliver/Getty Images


Красив и харизматичен, Кларк Гейбъл известен е с прякора „Кралят на Холивуд“. Дълги години пуши и пие, а също така взима хапчета за отслабване. Има 5 брака, но първото му дете, Джуди Люис, е от извънбрачната му връзка с актрисата Лорета Йънг. Казва, че най-голямата му любов била третата му съпруга – актрисата Карол Ломбард, която загива при самолетна катастрофа през 1942 г. Същата година Гейбъл постъпва като войник във Втората световна война на 41 години.
 

Отнесени от вихъра
Guliver/Getty Images

Гейбъл умира на 59 години след четвъртия си сърдечен удар на 16 ноември 1960 г.  Никога не вижда единствения си син, който се ражда четири месеца след смъртта му.

Лесли Хауърд (Ашли Уилкс)
 

Отнесени от вихъра
Guliver/Getty Images


Когато започват снимките на „Отнесени от вихъра“, Лесли е на 45 години. Британският актьор започва своята кариера след Първата световна война, в която е ранен. Работил е дълго в театъра, бил е и режисьор на постановки. През 1920 г. с приятеля си Адриан Брунел създават филмова компания и скоро Лесли се премества в Холивуд. Роли във филмите "Бъркли Скуеър" и "Пигмалион" му носят номинации за "Оскар". Там се запознава с актьора Хъмфри Богарт, с когото стават най-добри приятели.

Докато снима „Пигмалион“ през 1938 г., жененият по това време Хауърд се влюбва в секретарката на продуцента, Виолета Кънингтън. Двамата живеят заедно докато текат снимките на "Отнесени от вихъра". Ненадейно обаче се появява съпругата му, заедно с дъщеря им и го принуждава да се откаже от връзката си с Виолета. Това се случва само за кратко и любовта им продължава до края на живота им, който не продължава много след това.

Виолета умира през 1942 г., когато се разболява смъртоносно от пневмония. Само година по-късно си отива и Лесли Хауърд. Пътническият самолет, с който той лети от Лисабон за Лондон, е свален от немски изтребител.
 

Отнесени от вихъра
Guliver/Getty Images


По-късно се появява хипотеза, че германците смятат, че на борда е бил британският премиер Уинстън Чърчил, а актьорът много прилича на бодигарда му.  В автобиографията си Чърчил изрази съжаление, че тази грешка е струвала живота на актьора.