Всички пътища към Марс тръгват от МКС
Всички пътища към Марс тръгват от МКС / Thinkstock/Getty Images

Всички пътища към Марс тръгват от Международната космическа станция /МКС/. Този извод се съдържа в доклада за перспективите на развитието на пилотираната космонавтика, публикуван от Националния изследователски съвет към Академията на науките на САЩ, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Документът е с обем от 286 страници и е бил изготвен с помощта на НАСА по поръчка на американския Конгрес. В доклада се потвърждава наложилият се в международната научна общност консенсус относно това, че следващата най-важна крачка за човечеството в усвояването на космическото пространство трябва да бъде пилотиран полет до Червената планета.

По този път може да има различни междинни етапи, но крайната цел е една и съща - стъпването на човек на Марс. Такава е констатацията на групата експерти, които работиха под ръководството на директора на Центъра за радиофизически и космически изследвания на Корнелския университет Джонатан Люнайн и на президента на университета "Пардю" Мичъл Даниълс.

"Техническият анализ показа, че в обозримо бъдеще единствените реални цели за космически пътешествия се явяват Луната, астероидите, Марс и спътниците на Марс, заяви Люнайн. Най-трудната от тези цели ще бъде кацането на екипаж на Марс. Именно тя трябва да стане главен ориентир в по-нататъшното изучаване на космическото пространство Дългосрочните програми на нашите потенциални космически партньори съответстват на тази цел".

За достигането й ще е необходимо решаването на сложни проблеми от научен, технически и медицински характер. Те са свързани с построяването на пилотирани кораби и на мощни ракети-носители за полети в далечния космос, а също така и със защитата на човешкия организъм от космическата радиация. Приближаването към Марс е възможно по различни пътища, като са възможни междинни етапи, включващи полети до астероиди, създаването на лунни бази и пътешествия към спътниците на Червената планета. При всички случаи изходната точка трябва да бъде програмата на МКС. Тя позволява да бъдат изпробвани новите технологии и да бъдат проведени научни експерименти, в това число и в космическата медицина.

В изследването се отбелязва, че полетът до Марс ще стане възможен единствено при партньорството на държавните ведомства с частния сектор и при тясно международно сътрудничество. В тази връзка докладът препоръчва на правителството на САЩ да отмени забраната за сътрудничество в космическата област с Китай и да бъде увеличен бюджетът на НАСА, който сега е 17,7 милиарда долара. Според учените подготовката за полет до Марс може да бъде ефективна единствено при устойчивото повишаване на разходите на космическото ведомство на САЩ с 5 процента годишно.

Източник: БТА