Установена е връзка с руската станция Фобос-Грунт
Установена е връзка с руската станция Фобос-Грунт / снимка: БГНЕС, архив

Станцията за проследяване на космически обекти към Европейката космическа агенция (ЕКА) е установила връзка с руската междупланетна станция "Фобос-Грунт", която е "закъсала" на околоземната си орбита, съобщи представителят на агенцията в Русия Рене Пишел, цитиран от РИА "Новости" .

Според него телеметрични данни от борда на апарата засега не са получени, но тази нощ ще бъдат предприети 5 опита за това.

Снощи директорът на ЕКА съобщи, че през изтеклата нощ европейските станции в Южна Америка, Австралия и на Канарските острови е трябвало да се опитат за последен път да установят връзка с "Фобос-Грунт", предава БГНЕС. Това е успяла да направи станцията в австралийския град Пърт в 20.25 ч. по Гринуич, заяви говорителката на президента на "Роскосмос" Анна Ведишчева.

Автоматичната междупланетна станция, която трябваше да достави образци от почвата на Марс, беше изстреляна от Байконур на 9 октомври. Двете степени на ракетата носител "Зенит-2" изпълниха своето предназначение, но двигателната установка на станцията не се задейства и апаратът не можа да влезе в траекторията, която трябваше да я отведе до Марс. Досегашните опити да се установи връзка с "Фобос-Грунт" и да се получат телеметрични данни се оказаха безплодни.