Русия планира да изпрати космонавти на Луната през 2029 г.
Русия планира да изпрати космонавти на Луната през 2029 г. / ThinkStock/Getty Images

Русия е запланувала своя първи пилотиран полет до Луната за 2029 година, съобщи Владимир Солнцев, директор на руската ракетно-космическа корпорация "Енергия", цитиран от агенция Франс прес.

Русия ще строи космическа станция в лунната орбита

"През 2029 година е предвиден пилотиран полет до Луната и кацане на нейната повърхност", заяви руският специалист на конференция в Москва, посветена на космическите технологии. По думите на Солнцев през 2021 година Русия ще започне тестовете на нов космически кораб, специално конструиран, за да достигне до Луната През 2023 година той ще започне да осъществява полети до Международната космическа станция, преди да бъде изпратен, без екипаж, до Луната, през 2025 г.

Първият пилотиран полет на нов руски космически кораб е планиран за 2028 г.

Преди една седмица Европейската космическа агенция /ЕКА/ застана зад идеята за изграждането на международно "лунно селище". То трябва да бъде построено постепенно с помощта на роботи. От ЕКА съобщиха, че европейското космическото ведомство ще си сътрудничи с руската мисия "Луна 27", запланувана за 2020 година. Тя предвижда изпращането на луноход за изследване на полярните зони на Луната, в които бяха открити залежи от лед. 54 години след полета на първия космонавт Юрий Гагарин, изпращането на човек на Луната си остава една от големите амбиции на Русия, която тежко преживя да бъде изпреварена от САЩ, когато Нийл Армстронг стъпи на лунната повърхност през 1969 година.

Източник: БТА