Русия е готова да инсталира ракетите Искандер до три години
Русия е готова да инсталира ракетите Искандер до три години / netinfo

Русия ще бъде готова да инсталира новите си междуконтинентални ракети "РС-24", познати още като "Искандер", до три години, заяви вчера генерал Николай Соловцов, главнокомандващ на руските Ракетни стратегически войски, цитиран от Франс прес.

По думите на Соловцов ще бъдат извършени още около 5 изпитания на тези ракети, преди да бъдат инсталирани. Изпитанията могат да отнемат до 3 години, но след това ракетите ще осигурят защитата на Русия и на нейните съюзници до средата на 21 век, заяви генералът.

В края на май т. г. руските военни съобщиха за успешно изпитание на ракетата "Искандер". Тогава Москва представи теста като начало на руския отговор на американския проект за противоракетна отбрана в Източна Европа.

През февруари генерал Соловцов дори заплаши, че руски ракети със среден обсег ще бъдат насочени срещу двете бази, които Вашингтон иска да разположи в Чехия и Полша.

Настоящото съобщение на Соловцов за новите ракети идва броени дни преди 15 септември, за когато в Баку е насрочена среща на руски и американски експерти. Те ще проучат предложението на руския президент Владимир Путин към САЩ да използват за целите на проекта си за противовъздушна отбрана в Източна Европа руска радарна станция в Азербайджан. Путин направи това предложение по време на срещата на върха на Г-8 в Германия през юни.