Японски консорциум ще създаде 100 нови робота до 2020 г.
Японски консорциум ще създаде 100 нови робота до 2020 г. / Thinkstock/Getty Images

В Япония бе учреден консорциум, обединяващ над 300 дружества, с цел да развие до 2020 г. стотина интелигентни робота, предаде Франс прес.

Консорциумът, наречен i-RooBO Network Forum, се оглавява от проф. Хидеюки Токуда от университета Кейо. Той обединява големи групировки като "Тошиба", "Тойота" и NTT с малки компании, специализирани в роботиката и информационните технологии.

Като начало проектът предвижда създаването на роботи компаньони, помощници или изпълняващи други функции интелигентни устройства, полезни за хора със специфични нужди.

Част от програмата ще бъде финансирана с набиране на средства в интернет - метод все по-често използван от малките фирми за реализиране на проекти в областта на технологиите.

Япония, която е най-големият производител и ползвател на индустриални автомати, се сочи като империята на роботите и възнамерява да запази тази своя позиция поне до 2020 г., годината на Олимпийските игри в Токио, които ще бъдат използвани като витрина за местните постижения в областта на технологиите.

Източник: БТА