НАСА поръча надуваем модул за МКС
НАСА поръча надуваем модул за МКС / снимка: Reuters

Американската космическа агенция НАСА подписа договор с компанията Bigelow Aerospace за създаването на надуваем модул за Международната Космическа Станция (МКС).

Създаването на модула ще струва 17,8 млн. долара. За характеристиките на модула, с който ще бъде разширена секцията на САЩ на МКС, не се съобщава много. От НАСА обаче подчертават, че той, тъкмо защото е надуваем, ще струва многократно по-малко в сравнение с модул, построен от традиционни свръхздрави метални сплави.

Очаква се в четвъртък, 16 януари, представители на космическата агенция да дадат пресконференция, на която да бъдат съобщени технически и прочие подробности за проекта. Засега се знае само, че надуваемият модул ще бъде използван за склад подобно на японската платформа JLP, както и това, че модулът ще бъде сертифициран за 2 години работа, пише БГНЕС.

Колкото до изпълнителя Bigelow Aerospace, тя е основана от хотелския магнат Робърт Бигълоу. До момента компанията е пуснала в космоса два надуваеми модула - Genesis I през 2006 и Genesis II през 2007 г. И двата са направени от вектран, текстилна материя с втъкани в нея кевларени нишки.

Bigelow Aerospace планира в недалечно бъдеще да пусне в околоземна орбита космически хотел, който също ще бъде надуваем.