Наблюдаваме звезден дъжд от Земята
Наблюдаваме звезден дъжд от Земята / снимка: БГНЕС, архив

До 26 април на нашата планета се очаква поредният метеорен дъжд. Всяка година през април праховите и по-големи частици от кометната опашка влизат в атмосферата на Земята и изгарят.

Потокът Лириди се наблюдава ежегодно в периода от 16 до 26 април, а максимумът е на 22 април. За нашата страна най-близкото до максимума на метеорния поток удобно време за наблюдение е в нощта на 21 срещу 22 април - след залеза на Луната в 4.24 ч., и в нощта на 22 срещу 23 април - след залеза на Луната в 4.54 ч. (за София), съобщава сп. „Астрономия”.

Названието си Лиридите носят поради това, че радиантът на потока (областта от небесната сфера, която е източник на метеорите) се намира в съзвездието Лира. Активността на Лиридите не е много висока, около 10-20 метеора на час, но понякога метеорният дъжд се засилва. Скоростта на метеорите е 48 км/с. Изгаряйки в атмосферата, те произвеждат светлинни линии, които може да се наблюдават в течение на няколко секунди.

Учените свързват произхода на потока с кометата C/1861 G1(Thatcher). За този метеорен поток съществуват данни отпреди 2500 години.