Google отбелязва цветно Денят на жената 8 март
Google отбелязва цветно Денят на жената 8 март / screenshot/google

Google отбелязва Деня на жената с цветен интерактивен Doodle.

В краткото клипче се появяват жени от цялата планета на различни възрасти, сред които Малала Юсуфзай и президентът на Литва Далия Грибаускайте. От компманията са включили дори анимационни и телевизионни героини.

В края на видеото всички дружно пожелават „Честит ден на жената!” на своя роден език.

Видеото ще се показва вместо логото на Google от 7 до 9 март, заради различната часова разлика в държавите по света. Тазгодишното оригинално пожелание е осмото поред, което глобалната търсачка подготвя за Международния ден на жената - 8 март. Първото поздравление се появява през 2005 г.

За пръв път Денят на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Празникът възниква след първата мащабна демонстрация на жени работнички от 8 март 1857 г., проведена в Ню Йорк. В този ден шивачки от текстилни предприятия излизат на протест, недоволни от условията на труд и ниското заплащане.

С течение на времето празникът се популяризира все повече и повече. В Европа за първи път той е отбелязан през 1911 г. в четири държави - Австрия, Дания, Германия и Швейцария. ООН започва официално да подкрепя и спонсорира събитието от 1975 г. - годината, обявена за Международна година на жените. В България първото публично честване на Деня на жената е през 1915 г., а като национален празник започва да се зачита след 9 септември 1944 г.

Официалната тема на ООН за тазгодишния Ден на жената е „Равенството за жените е прогрес за всички”.