Експерти не харесаха идеята за футуристичния повдигнат автобус
Експерти не харесаха идеята за футуристичния повдигнат автобус / БГНЕС

Футуристичен повдигнат автобус, който избягва задръстванията по пътищата, като се движи над автомобилите? Този проект на китайска компания привлече световното медийно внимание, но може би е прекалено хубав, за да е истински, предупредиха китайски медии, отбелязвайки, че става въпрос за нереалистична технология и вероятно за измама, предаде Франс прес.

В Китай изпробваха автобуса на бъдещето (СНИМКИ/ВИДЕО)

Разпространените тази седмици снимки са впечатляващи - на тях се вижда прототип на революционен автобус, който бавно се придвижва върху отсечка от път в Цинхуандао в Северен Китай, докато два автомобила се движат между колелата му, под повдигнатия му корпус.

Експерти не харесаха идеята за футуристичния повдигнат автобус
netinfo
Странното возило се задвижва с електричество и се придвижва по релси, поставени от двете страни на пътя. В окончателния си вариант бусът ще може да превозва 300 пътници с максимална скорост 65 км/ч. Група от 4 автобуса може да бъде свързана в композиция.

Идеята за задвижван с електричество автобус бе представена за пръв път през 2010 г., поясни компанията производител на новото возило TEB Tech.

Експерти не харесаха идеята за футуристичния повдигнат автобус
netinfo
Китайски журналисти обаче бързо демонстрираха скептицизма си. В. "Глоубъл таймс" не само изрази безпокойство за сигурността по пътищата, но и се усъмни, че проектът е осъществим. Тъй като дължината на возилото е 22 метра, минаването по всяко дори малко кръстовище ще е сериозно предизвикателство за него. Височината му - близо 5 метра, пък няма да му позволи да минава под мостове за пешеходци, нито да се движи в градски тунели."Идеята за автобус, който се е разкрачил над пътя, бе преценена като напълно неосъществима преди 6 години от група експерти", заяви специалистът по градското планиране Ин Чжъ, цитиран от вестника.

Източник: БТА