Астронавт успя от космоса да направлява робот на Земята
Астронавт успя от космоса да направлява робот на Земята / netinfo

Европейски специалисти в космическите изследвания направиха голям технологичен пробив, след като астронавт на орбита е направлявал робот на земната повърхност, предаде Франс прес.

Датчанинът Андреас Могенсен, който е на орбита на височина над 400 км над земната повърхност, пое контрола над роувъра Interact Centaur в хангар на центъра на Европейската космическа агенция (ЕКА) в Нордвайк в западната част на Холандия.

В реално време от борда на МКС с помощта на система от спътници, които функционират синхронизирано, Могенсен извършил маневри с робота. Това позволило на роувъра да постави глезена си в миниатюрна дупка. Interact Centaur, който по външния си вид напомня персонажа Уол-и на "Дисни", е снабден с две ръце, с които е предвидено да извършва прецизно деликатни задачи, и с гъвкава камера, инсталирана върху "врата" му. Тава дава възможност на астронавта да вижда целта, с чието постигане в момента се е заел роботът. Най-важната част от проекта обаче не е свързана със съзиране, а с докосване. За пръв път астронавт почувствал вибрации в държания от него команден лост на борда на МКС, когато глезенът на робота не бил поставен правилно в една линия с дупката. В хангара се чули бурни аплодисменти, когато след няколко минути, съпроводени с нервно напрежение, синьо-белият роувър от фибростъкло в края на краищата поставил глезена си в дупката.

Учени и инженери са на мнение, че приложенията за този вид тактилна технология са безбройни. "Тя позволява да се планира "почти човешко" присъствие в роботите и да се извършват сложни задачи на повърхността на планета", заяви Андре Шиле, ръководител на лаборатория за телероботика на ЕКА.

Източник: БТА