Армията на САЩ търси безшумни мотоциклети
Армията на САЩ търси безшумни мотоциклети / снимка: Guliver/Getty Images

Армията на САЩ инвестира в разработването на почти безшумни, хибридни мотоциклети, които да се използват за разузнаване на вражеска територия. Компанията Logos Technologies е получила финансиране от Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната към Пентагона за лек полуелектрически мотоциклет, който да се използва от войниците за при неравни терени.

От фирмата посочват, че машината ще съчетава обезшумената й хибридно-електрическа система и офроуд мотоциклет, произведен от базираната в Сан Франциско компания BRD.

„С оглед на повишената необходимост от провеждане на действия в райони, отдалечени от логистична подкрепа, военните вероятно все повече ще разчитат на адаптивни, ефективни технологии, какъвто е хибридният мотоциклет”, заявява един от мениджърите на Logos Technologies Уейд Пълиам. Финансирането, което компанията получава от Агенцията е в размер на 100 000 долара. То ще й даде възможност на проучи осъществимостта на концепцията, пише „Фокус”.

Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната обяви, че търси предложения за нов дизайн на мотоциклети миналата година. Институцията посочи тогава, че търси мотоциклет, който използва традиционно гориво, осигуряващо дълъг пробег и разполага с възможност за преминаване на захранване с електричество за кратки периоди. Хибридът може да замести дизеловите мотоциклети, използвани от американската армия в момента, какъвто е моделът M1030M1.