Звезди участваха в благотворителен концерт за пострадалите от урагана Санди
Звезди участваха в благотворителен концерт за пострадалите от урагана Санди / снимки: Reuters
Звезди участваха в благотворителен концерт за пострадалите от урагана Санди
59683
Звезди участваха в благотворителен концерт за пострадалите от урагана Санди
  • Звезди участваха в благотворителен концерт за пострадалите от урагана Санди

Редица световни звезди се събраха в знаменитата зала в Ню Йорк „Медисън Скуеър Гардън" за благотворителен концерт за пострадалите от урагана Санди миналия месец. Концертът, наречен 12-12-12 - датата, на която се състоя, беше излъчен по американските телевизии и по интернет и е гледан от милиони хора по света. На концерта свириха десетки музикални величия, сред които като Ерик Клептън, Пол Макартни, Брус Спрингстийн и Мадона. Представлението беше организирано от фондация "Робин Худ", която от почти 25 години се бори с беднотията в Ню Йорк и околностите му. Фондацията обяснява, че през седмиците, откакто бурята връхлетя Ню Йорк, са събрани 15 милиона долара за помощ на пострадалите в града. Според някои американски източници обаче тези пари вече са многократно повече, тъй като концертът е събрал повече от 50 милиона долара.

Концертът 12-12-12 беше излъчван на живо не само по стотици телевизионни канали в света, но и в голям брой киносалони в цяла Америка, както и по интернет. Според вестник USA Today 35 милиона долара са събрани само от продажбата на билети. Организаторите за момента не са дали официална информация за събраните дарения, нито за това колко хора са присъствали на представлението, въпреки че цитираната в щатските медии цифра на зрителите по света е 2 милиарда.

Звезди участваха в благотворителен концерт за пострадалите от урагана Санди
netinfo

Санди е един от най-мощните урагани, удряли някога Съединените щати. В продължение на една седмица в края на октомври той си направи път по цялото Източно крайбрежие на Щатите, като засегна всички важни градове от Маями до Ню Йорк и дори стигна канадската граница. Преди това пък засегна много острови в Карибско море. Общо загиналите бяха повече от 250, половината от които в Америка. Нанесените щети са изчислени на повече от 65 милиарда долара.

Билетите за концерта в „Медисън Скуеър Гардън" излязоха на пазара на 3 декември и свършиха за минути. Много от тях обаче бяха изкупени "на едро" от измамници и веднага бяха пуснати в сайтове на многократно по-високи цени. Според списание Newsweek (The Daily Beast), много от тях са достигнали цени от по десетки хиляди долара на билет. Нюйоркският сенатор Чък Шумър реагира остро на това, като изпрати открито писмо до сайтовете с призив да направят големи дарения на благотворителната фондация, тъй като са изкарали големи лични печалби от тях и са предотвратили истинските фенове да платят справедлива цена за присъствието си на концерта.

Звезди участваха в благотворителен концерт за пострадалите от урагана Санди
netinfo

Друга критика, която се яви по американските форуми и на която за момента няма официален отговор, бе дали парите са предназначени само за пострадалите в Ню Йорк и околностите му или за всички пострадали от урагана Санди - при това не само в Америка, а и в останалите държави. Коментаторите питат дали ще бъдат отделени финанси за Хаити, където загинаха повече от 100 души.