Журналистка, критикуваща Янукович, била пребита от хулигани?
Журналистка, критикуваща Янукович, била пребита от хулигани? / снимка: БГНЕС, архив

Нападението, извършено през декември срещу украинската журналистка Тетяна Чорновол, е хулиганска проява, съобщи днес украинската прокуратура, цитирана от АФП. Чорновил е журналист от опозицията. Според прокуратурата, тя била засякла колата на нападателите си и така си навлякла гнева им.

Чорновол беше пребита жестоко през декември. Нанесени й бяха удари в лицето и в главата. Побоят беше извършен в киевско предградие от неизвестни лица, принудили я да спре колата си и да слезе от нея.

Журналистката обвини президента Виктор Янукович, когото тя често критикуваше, че стои зад атаката. Нападението породи гняв в Украйна и беше остро разкритикувано от западните столици. „Хипотезата за хулиганската проява е доказана”, каза помощник-главният прокурор на Украйна Роман Андреев.

В отговор на това твърдение журналистката написа в блога си, че ще продължава с атаките срещу Янукович и припомни, че нейните палачи са я ударили над 10 пъти в лицето и главата. Тя заяви, че тези хора са ценени от властта в Украйна и продължават
да работят в така наречените ескадрони на смъртта, съобщава БТА.

Двама от нападателите бяха арестувани. Трети заподозрян е задържан в Русия. Тетяна Чорновол твърди, че резиденцията в провинцията на президента Виктор Янукович е приватизирана незаконно. Имотът се превърна в символ на корупцията в Украйна.