Жертва на авиокатастрофата край Смоленск погребана погрешка в друг гроб
Жертва на авиокатастрофата край Смоленск погребана погрешка в друг гроб / Reuters, архив

ДНК тестове показаха, че Анна Валентинович, превърнала се в символ на борбата срещу комунизма в Полша, е била погребана погрешка в друг гроб след смъртта й при самолетната катастрофа край Смоленск, заяви военната прокуратура, цитирана от ДПА и БТА.

Тленните останки на Валентинович и на друга жертва на катастрофата, при която през 2010 г. в Русия загинаха полският президент Лех Качински и още 95 души, бяха ексхумирани миналата седмица.

Ексхумацията беше поискана от нейни роднини, според които при аутопсията, извършена от руските власти след злополуката, е била допусната грешка и Валентинович е била сбъркана с друга жертва.

Прокуратурата твърди, че заради съмнения в точността на руските аутопсии, полската документация и показанията на свидетели ще бъдат ексхумирани тленните останки на още четирима, загинали при катастрофата.

Някои поляци смятат, че Русия е била замесена в катастрофата, тъй като е искала да убие Качински, известен с критиките си към Кремъл. Критици и опозиционни политици в Полша недоволстват, че правителството на министър-председателя Доналд Туск е проявило прекалено голямо доверие към Русия при разследването на злополуката, отбелязва ДПА.