Земята в Североизточна Италия продължава да се тресе
Земята в Североизточна Италия продължава да се тресе / снимка: Reuters

Нови 37 труса, най-силният с магнитуд 2,7, са регистрирани в нощта на 30 срещу 31 май в област Емилия Романя в Североизточна Италия, предаде Франс прес.

След като земетресението във вторник сутринта взе 17 жертви и хвърли отново в шок жителите в района на Модена, земята не престава да се тресе. От първия сериозен трус на 20 май в тази област са регистрирани голям брой вторични трусове, които будят у специалистите опасения от отварянето на нов разлом.

Трусът със сила 2,7 е усетен към 4.16 часа местно време в нощта срещу 31 май в провинция Мантуа. Огнището му било на дълбочина 10 км.

Сутринта в последния ден на май обаче земетресение с магнитуд 3,6 е станало близо до Финале Емилия - опустошена от труса на 20 май община.

Нестихващата сеизмична активност държи в постоянно напрежение 14-те хиляди души, настанени във временни убежища, тъй като домът им е бил разрушен или повреден, или се страхуват да се приберат, отбелязва БТА.

Съветът на италианските геолози напомни, че земетресенията са абсолютно непредвидими и препоръча спешно ревизиране на италианските карти за сеизмични рискове.

В отговор на критиките за неустойчивостта на срутилите се промишлени сгради множество строителни предприемачи изтъкнаха, че досега районът на Модена е бил категоризиран като слабо сеизмичен.

Седемнадесет от общо 23-те жертви на двете силни земетресения са загинали на работното си място. Десет от тях са италиански работници или имигранти (индийци, мароканци, китайци).

В сряда прокуратурата в Модена започна разследване.