Земетресения и цунами достигнаха Индонезия и островите Самоа
Земетресения и цунами достигнаха Индонезия и островите Самоа / снимки: Reuters

Най-малко 200 души са загинали от силното земетресение, разлюляло вчера индонезийската провинция Западна Суматра. Десетки все още са затрупани под развалините, съобщиха осведомителните агенции. Разрушени са около 500 сгради. Възможно е броят на жертвите да се окаже по-голям. 

Първият трус от 7,6 по Рихтер бе последван двайсетина минути по-късно от втори с магнитуд 6,2. Най-тежко е пострадал град Паданг на остров Суматра, с население от близо един милион души. В Паданг земята се е люляла толкова силно, че хората са клякали или сядали по улиците, за да не паднат, предаде АП. Хиляди хора са изпаднали в паника и са тръгнали да бягат към вътрешността на острова с коли и мотоциклети.

Трусовете са били усетени и в намиращите се на стотици километри оттам Малайзия и Сингапур. Земетресенията са предизвикали свлачища и пожари, разрушени са пътища, прекъснати са съобщенията. В Паданг се е срутил един търговски център и две болници. Индонезийското правителство отпусна 10 милиона долара за спешна помощ за пострадалите райони. Изпратени са спасителни екипи и хуманитарна помощ.  

Имаше предупреждение за цунами в Индийския океан, но след около част тревогата бе вдигната. Не се съобщава да е имало приливни вълни в района на този трус, съобщава БТА.

Силно земетресение с магнитуд 8 разтърси вчера островите Самоа в Южния Тихи океан и предизвика цунами, предаде АП. Според сейзмолозите двете явления не са свързани.

Приливните вълни изравниха със земята крайбрежни селища, отнесоха в морето хора и коли. По последни данни загинали са над 120 души.  Към пострадалите тихоокеански острови от Австралия, Нова Зеландия и САЩ са тръгнали по въздух и море доставки на храни, вода, лекарства и стоки от първа необходимост. Европейският съюз съобщи, че отпуска спешна помощ от 150 000 евро.

Над 6000 души са останали без дом. Властите в Самоа съобщиха, че са разрушени 20 села и няколко туристически центрове. Големи са опустошенията и в съседната американска територия Американска Самоа, където столицата Паго Паго на практика е напълно разрушена.

Подробности четете на Vremeto.bg