Земетресение от 4,8 по Рихтер разтърси Централна Италия
Земетресение от 4,8 по Рихтер разтърси Централна Италия / снимка: БГНЕС

Земен трус с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер разтърси Централна Италия в понеделник вечерта и бе усетен в Рим, предаде Франс прес. Трусът в 21.30 ч. по Гринуич бе един от най-силните през последните няколко дни, след опустошителното земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер на 6 април, при което загинаха около 300 души в областта Абруцо, посочва АФП.

 

Италианският прокурор Пиеро Грасо, експерт в борбата с мафията, предупреди, че организираните престъпни групи ще се опитат да се облагодетелстват от поръчки за възстановяване на опустошените райони от неотдавнашното земетресение в областта Абруцо, предаде Асошиейтед прес. Грасо каза, че Италия трябва да си спомни как след земетресението през 1980 г. в Неапол мафиоти сложиха ръка върху множество строителни проекти. Той все пак отбеляза, че организираната престъпност не е толкова влиятелна в Абруцо, колкото в Южна Италия.

   

Властите трябва да следят много внимателно как се харчат милионите, предназначени за възстановяване на Абруцо. При силното земетресение на 6 април загинаха близо 300 души и рухнаха или се повредиха десетки хиляди жилищни и други сгради, напомня АП.