В отговор на нарастващите атаки срещу търговски плавателни съдове от бунтовниците хуси в Йемен, повече от дузина държави, включително Съединените щати, сега ще патрулират съвместно и ще обменят разузнавателна информация в южната част на Червено море и Аденския залив, съобщи Voice of America (VOA).

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обясни необходимостта от така наречената операция "Пазител на просперитета" по време на посещение в Бахрейн във вторник. "10 до 15 процента от световната търговия се движи през Червено море. Така че поддържането на тази търговия без прекъсване или тормоз е важно за всички наши страни. И това е жизненоважно за поддържането на основан на правила международен ред", заяви той.

Според Voice of America (VOA) подкрепяните от Иран бунтовници хуси твърдят, че действията им са отмъщение за военните операции на Израел в Газа. Но световното осъждане на действията на бунтовниците става все по-силно, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби по време на брифинг в Белия дом. Министър Остин свика в региона среща с министри, началници на отбраната, висши представители от 43 държави, както и от Европейския съюз и НАТО, за да обсъдят какво да правят в отговор на тази нарастваща заплаха.

В Газа във вторник нямаше почивка от израелската военна офанзива срещу бойците на "Хамас", които на 7 октомври започнаха атака срещу Израел, убивайки най-малко 1200 души и вземайки повече от 200 заложници. Но израелският президент Исак Херцог остави отворена вратата за договорено примирие с тяхното ръководство. "Израел е готов за нова хуманитарна пауза и допълнителна хуманитарна помощ, за да позволи освобождаването на заложниците. И отговорността е изцяло на ръководството на "Хамас", заяви той.

Висшият служител на "Хамас" Басем Наим изясни позицията на организацията. "Потвърждаваме позицията си на категоричен отказ от провеждане на каквато и да е форма на преговори за размяна на заложници в рамките на продължаващата израелска геноцидна война. Ние обаче сме отворени за всякакви инициативи, които допринасят за прекратяване на агресията над нашия народ, като отворим пропускателния пункт, за да докараме помощ и да предоставим помощ на нашия палестински народ", каза той. И отбеляза, че Министерството на здравеопазването в Газа изчислява, че броят на загиналите палестинците е достигнал почти 19 500, като повече от 52 000 цивилни са ранени. 
Voice of America