Започна процесът срещу изверга от Амщетен Йозеф Фрицъл
Започна процесът срещу изверга от Амщетен Йозеф Фрицъл / cнимкa: БГНЕС

В австрийския град Санкт Пьолтен започва съдебният процес срещу 73-годишния Йозеф Фрицъл. Той е обвинен, че в продължение на 24 години е държал дъщеря си затворена в изграден от него подземен бункер. Най-тежко е обвинението за убийство, тъй като Фрицъл е оставил да умре новородено от дъщеря му дете и го изгорил в печката, вместо да му окаже помощ. Само за това престъпление подсъдимият може да получи доживотен затвор.

 

Освен за убийство Фрицъл е обвинен и за изнасилване, поробване, особено жестока принуда и кръвосмешение. През 24-те години в плен, дъщеря му е родила общо седем деца.

 

Обграден от шестима полицаи, Флицъл пристигна, криейки лицето си зад голям син класьор. Той беше облечен в сив костюм и отказа да отговори на въпросите на журналист от австрийската телевизия ORF, единствената телевизия, която има право да снима в залата, където ще се гледа делото.

 

Адвокатът му Рудолф Байер съобщи, че клиентът му не се признава за виновен по обвинението за убийство, тъй като не се смята за отговорен за смъртта на едно от децата на дъщеря си, починало малко след раждането си заради липса на необходимите грижи.

 

Повечето от съдебните заседания ще се проведат при закрити врата както изисква законът във връзка с делата за сексуални престъпления, за да бъде защитена самоличността на жертвите, дъщерята на Фрицъл и шестте й деца, много от които са малолетни. 11-те часа свидетелски показания на основната жертва, 42-годишната Елизабет, дъщеря на Фрицъл, записани на видео, ще бъдат излъчени поетапно в съда в отсъствие на медиите.

 

Трима съдии и осем съдебни заседатели трябва да решат дали Флицъл е виновен. Очаква се това да стане още в четвъртък.