Загубата на социалистите на местния вот във Франция се оценява като шамар за Оланд
Загубата на социалистите на местния вот във Франция се оценява като шамар за Оланд / снимка: БГНЕС
Загубата на социалистите на местния вот във Франция се оценява като шамар за Оланд
71473
Загубата на социалистите на местния вот във Франция се оценява като шамар за Оланд
  • Загубата на социалистите на местния вот във Франция се оценява като шамар за Оланд

Управляващата Социалистическа партия във Франция претърпя загуба на местните избори вчера, но спечели Париж, който за първи път ще се управлява от жена - Ан Идалго.

Социалистите запазват и втория по големина град във Франция - Лион, но губят изборите в Марсилия. В предаването на Дарик „Междуредие" българинът Стефан Манов, който живее в Тулуза, даде за пример и обръщането на нагласите във френския град Лимож - там от 1912 г. социалистите не са предавали властта, а вчера изборите там са спечелени от десницата.

Наблюдателите коментират резултатите като исторически рекордна загуба на управлява партия по средата на нейния мандат. Очаква се смяна на френското правителство.

Според Стефан Манов загубата на Социалистическата партия е резултат от много фактори, сред които първите години от управлението на президента Франсоа Оланд и неговата нерешителност, икономическата политика и отделни действия на властта, които са разделили френското общество, като например закона за еднополовите бракове.

Загубата на социалистите на местния вот във Франция се оценява като историческа. "Социалистите загубиха 151 града с население над 10 000 жители, което се оценява като небивал шамар за президента Оланд", коментира Манов, като допълни, че избирателната активност е била много ниска. Във Франция традиционно на местните избори процентът на стигналите до урните по-висок от този на национален вот.

Според Манов по информациите в медиите и общо по коментарите на хората има стъписване. "Всички твърдят, че самият Оланд не знае какво да предприеме. Последните дни поднесоха серия от лоши информации и икономически данни - за нарастване на безработицата, държавен дълг до около 94 процента от БВП, 4,3 на сто бюджетен дефицит за миналата година, който е по-висок от предварителните разчети. Всичко това води до безпътица сякаш пред френското управление", каза Манов.

Според него при такава електорална загуба е естествено да бъде сменено правителството в страната. Традиция във Франция междинният избор да бъде считан за знак, който избирателите дават на централната власт. Очаква се до часове президентът на страната да обяви ново правителство, но по думите на Манов коментарите са "Кой може да спаси потъващия кораб" и "Въртящите се имена за евентуален министър председател звучат кое от кое по-безнадеждно". По думите му всичко това очертава предстоящото време до края на мандата на социалистите като трудно и с мрачен хоризонт.

Стефан Манов отбеляза, че никой засега не прави прогнози за изхода от евроизборите във Франция. На фона на резултатите от местния вот обаче според Манов очакваните тази есен избори за Сенат също ще доведат до загуба за социалистите. Което ще направи практически невъзможни обещаните от президента Оланд конституционни реформи.

Националният фронт на Марин льо Пен направи първото си реално вкореняване на местно ниво със спечелени реално над 10 кметства с население над 9 000 души, отбеляза още Манов.